Duló Károly kötettel tiszteleg

A magyar mozgókép mesteréről, Szécsényi Ferenc Kossuth-díjas operatőrről, a szakszervezeti vezetőről.

Duló Károly kötettel tiszteleg

 

A Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezete és a Gondolat Kiadó2017. márc. 30-án, csütörtökön 15.30-tól a Művészeti Szakszervezetek Székházába (1033 Bp., Vörösvári út 101.) könyvbemutatóra hívta az érdeklődőket.A Szécsényi Ferenc Kossuth-díjas operatőrről,a magyar mozgókép mesteréről szóló, Duló Károly által jegyzett könyv bemutatóján Babiczky László Balázs Béla-díjas rendező kérdezi az „egykori beszélgetőtársakat”: a kötet létrehozóját, Duló Károlyt, továbbá Féjja Sándort és Kelecsényi Lászlót.

Szécsényi Ferenc aFilmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezetének örökös tiszteletbeli elnöke volt, Duló ugyanennek a szakszervezetnek a jelenlegi elnöke és a SZEF ÜT tagja.

Hannibál tanár úr, Édes Anna, Elveszett paradicsom, Hideg napok, Az életbe táncoltatott leány, Hogy szaladnak a fák… – a magyar filmművészet kiemelkedő alkotásai, amelyek hatása igen nagy részben az operatőr: Szécsényi Ferenc egyedi látásmódján, fölényes mesterségbeli tudásán és művészi megjelenítő erején alapszik. Érzékeny kameráját mindig a lényegre irányítva, sallangmentesen is erőteljes képeivel, kimunkált fényhangulataival szolgálta és tette emlékezetessé azokat a filmeket, melyek rendezőinek érdemi alkotótársa volt. Nem véletlenül tartják a fekete- fehér filmezés legkiemelkedőbb hazai mesterének, hiszen például a Kovács András rendezte Hideg napokban szinte grafikára emlékeztetően kontrasztos képi világot teremtett, de hogy színes filmben is eredeti látványunivezumot tudott alkotni, arra vall – egyebek közt – Az életbe táncoltatott leány.

E könyvben korántsem szokványos életútjáról vall, amelyen haladva egy sármelléki kis falu paraszti világából emelkedett ki, és jutott el egészen a képalkotó művészet csúcsaiig. Ebben azonban nem a becsvágy sarkallta, hanem mindenekelőtt az önmagával szembeni igényesség, a megújulni és továbblépni akarás állandó belső kényszere.

Szécsényi Ferenc családi és emberi kapcsolatait, szakmai életének stációit, fontos találkozásait magával ragadóan idézi fel a kötet. A nagyhatású operatőr embersége és mesélőkedve mögött azonban kitapintható egy – azóta nagyot változott – szakma története és más művészegyéniségek munkamódszere is. Utóbbi rétegek feltárását és tudatosítását gazdag jegyzetanyag, a személyes élmények és a filmek megidézését pedig beszédes fényképek segítik a kötetben.

Kovács Nándor

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.