Keresés
Close this search box.

Mit tudunk Mi elérni?

Két szerep van, amelyet képzés nélkül próbálnak teljesíteni: a szülővé és a szakszervezeti tisztségviselővé válás.A szakszervezet ne csak látványsport legyen.

 

 

 

 

 

 

 

Mit tudunk Mi elérni?

 

„Megválasztottak – Mi lesz most?” c. könyv előzetes bemutatója volt a SZEF-ÉSZT Akadémia utolsó előadási napján, márc. 11-én. Bill Barry könyvéről a fordító, Karácsony Szilárd tartott powerpoint-os ismertetőt. Lényege: meg kell változtatni a szakszervezeti kultúrát, a tagok és a tisztségviselők szemléletét, hogy a „a szakszervezet ne csak látványsport legyen”.

 

 

„Vigyázz mit kívánsz, mert teljesülni fog!”

 

„Vigyázz, ha indulsz egy választáson, mert meg fognak választani.” (B. B., A Nagy Szerző)„Az ember életében két szerep van, amelyet képzés nélkül próbál teljesíteni: a szülővé és a szakszervezeti tisztségviselővé válás. Mindkét esetben a saját tapasztalatainkra támaszkodunk és reménykedünk hátha sikerül. Néhányan felismerik, hogy a világ nagyon gyorsan változik, ezért képezniük kell magukat, hogy eleget tudjanak tenni az új szerepüknek.” (Idézet Bill Barry „Megválasztottak, mi lesz most? című könyvéből.)

A szakszervezetek két egymástól jól elkülöníthető modell szerint működnek. Az egyik a „Szolgáltató modell”, a másik a „Szervező modell”. Az alapvető probléma, hogy az új tisztségviselők az elődeik által használt modellt követik, többnyire a szolgáltató modellt.

A két modell közti eltérés az alábbi táblázat mutatja be: (Bill Barry könyve alapján)

Szolgáltató modell

Szervező modell

Követő (reaktív)

Kezdeményező (proaktív)

Függ a menedzsmenttől

Független a menedzsmenttől

A tisztségviselők megoldják a tagok gondjait

Bevonják a tagokat a döntésekbe

Teljes bizalom a helyi döntőbíráskodásban

Sok helyi akció

Időszakonként állapodik meg a menedzsmenttel

Folyamatosan tárgyal a menedzsmenttel

Teljes bizalom a szakszervezet szakértőiben és jogászaiban

Fejleszti a tagok szaktudását és lehetőségeit

Az információk többségét titokban tartják

Nyitottak a kommunikációs csatornái

A tagok passzívak

A tagok aktívak

Centralizált felépítés

Decentralizált a felépítése

A döntéseket fentről-lefelé hozzák

A döntéseket alulról-felfelé hozzák

Elkülönülten működik

Szolidáris más szakszervezetekkel

 

Szolgáltató modell

 

A „Szolgáltató Modell” jelenleg a legelterjedtebb. A legfőbb tulajdonsága, hogy az irányítás és az információ nagyon kevés ember kezében van. Persze néha a tagok is elfogadják ezt a modellt, mert megszokták, hogy döntenek helyettük. Viszont mivel ez a modell nem alkalmas a munkavállalók gondjainak megoldására, ezért sokan otthagyják a szakszervezetet. Ismerős a helyzet? Pedig nem csak Magyarországon okoz gondot a „szolgáltató modell” térnyerése, hanem sok országban. Az elmúlt húsz évben a szakszervezetek térnyerésének csökkenése miatt jelentős részben ezért nőtt világszerte a munkavállalók kiszolgáltatottsága és csökkent a munkából élők életszínvonala. Erre a megállapításra jutott az Nemzetközi Valuta Alap, az IMF is.

 

Szervező modell

 

A „Szervező Modell” ezzel szemben a tagok döntésekbe és akciókba való bevonásán alapul. Ennek a modellnek a felépítése sokkal nagyobb kihívás elé állítja a tisztségviselőket.

Ha azért indultál a választásokon és elnyerted társaid bizalmát, bizonyára azért tetted, hogy lehető legjobban tedd a dolgodat. A tisztséggel együtt nagy felelősséget vettél a válladra. Ahhoz, hogy ezt elbírd, az első, amit tenned kell, hogy képzed magad. Nem elég a bátorság és az igazságérzet. A cégek nagyon sok pénzt költenek arra, hogy a munkavállalóikat és persze a menedzsmentjüket folyamatosan képezzék, mert a világ folyamatosan változik, és az marad talpon, aki képes alkalmazkodni az új körülményekhez. Így van ez a szakszervezetekkel is.

 

Magad még ma

 

Csak képzett munkahelyi tisztségviselőkkel lehet sikeres minden szakszervezet. Az alapszervezeti tisztségviselők pedig akkor teszik jól a dolgukat, ha a tagokat sikerül a szolgáltató modell kényelmes helyzetéből aktivizálniuk.

Kezd el a változtatást először magadon még ma, hogy a megválasztásodkor a tagoknak tett ígéreteidet közösen meg tudjátok valósítani!

A „status quo” nem létezik. A szakszervezeti mozgalom világa ma nagyon változatos hely, ahol egyre nyilvánvalóbb a mondás, miszerint: „légy erős, vagy menj haza”.

 

 

Miért fogy a taglétszám?

 

Mindenki rengeteg külsőokot tud sorolni. Jogi és gazdasági környezet drasztikus változásai,a munkahelyek struktúrájának átrendeződése (nagyvállalatok helyett KKV-k jöttek létre),kedvezőtlen politikai és társadalmi változások, iparágak szűntek meg, stb.

Azonban belső megoldást kell találnunk a kihívásokra, mert erre van ráhatásunk!

 

Mit ad a szakszervezet?

 

„A tagot csak az eredmények érdeklik” – mondják.A tagok ebben a helyzetben csak „tagdíjfizetők” és nem érzik, hogy nélkülük nincs szakszervezet. A tagok aktivitása nélkül viszont egyre kevesebb az elérhető eredmény, ezért egyre kevesebb az ilyen „tagdíjfizető tag” is.

Sőt, ha eredményt érünk el azt sem érzik sajátjuknak, ezért a legtöbbször keveslik. „Ennyiért nem érdemes tagdíjat fizetni„— mondják

 

A könyv témái

 

A szakszervezetek szervezési modelljén alapuló könyv olyan témákat ölel fel, mint a tagok aktivitásának növelése,a stratégiai tervezés,a szakszervezet funkcióinak elemzése,a szakszervezet gazdálkodása és kommunikációja. A könyv a tagok mind nagyobb mértékben történő bevonásához ad tanácsokat.

 

A szerző

 

Bill Barry szakszervezeti mozgalomban eltöltött 40 évi tapasztalattal bíró veterán.1997 óta a Baltimore Megyei Közösségi Főiskola (Community College of Baltimore County ) Munkaügyi Tanulmányok Osztályának igazgatója volt. „Megválasztottak – Mi lesz most?”  című tankönyvet az új szakszervezeti tisztségviselők képzésének témavezetőjeként írta.

A könyv az Amerikai Egyesült Államokban készült, ennek ellenére teljes mértékben érvényes a magyar viszonyokra, hiszen a szakszervezeti mozgalom globális gondokkal küzd.

 

Könyvbemutatók

 

Bill Barry könyvbemutatókat tart. 2017. május 18-án Budapesten,2017. május 19-én Budapesten,2017. május 22-én Szombathelyen,2017. május 23-án Kecskeméten, és2017. május 25-én Miskolcon.A rendezvényre a szakszervezetek.hu oldalon lehet regisztrálni.

 

Kovács Nándor

 

(Az oldal csatolmányt tartalmaz – Szerk.)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Csóti Csaba a Klubrádióban

Csóti Csaba volt a Klubrádió Szolidaritás című műsorának a vendége. A SZEF elnöke a szakszervezeti oktatásról, valamint a közszféra helyzetéről beszélgetett a műsorvezető Selmeci Jánossal. Meghallgatom a a Klubrádió Szolidarítás