Keresés
Close this search box.

Forrása-e a kultúra a szabadságnak?

A SZEF-ÉSZT Akadémián a nemzet kulturális életét, közgyűjteményeit és a hétköznapok kulturális gyakorlatát és mintáit vizsgáljuk meg.

Forrása-e a kultúra a szabadságnak?

 

A SZEF-ÉSZT Akadémián a nemzet kulturális életét, közgyűjteményeit és a hétköznapok kulturális gyakorlatát és mintáit vizsgáljuk meg.

Mikor,hol

 

Időpont: 2017. január 21. (szombat) 10.00 óra.Új helyszínen, az OKISZ Irodaház Nagytermében,

Budapest, XIV. kerület, Thököly 58. (a Cházár András útnál ill. a domonkos templom mellett).

 

A téma

 

Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményének születésére emlékezve, 1989 óta minden évben, január 22-én a magyar kultúra napját ünnepeljük.

A téma feldolgozásához segítséget adó kérdéseink: 1. Miképp alakult kulturális örökségünk, a gyűjtemények, intézmények, és intézményes gyakorlatok sorsa az elmúlt negyedszázadban? 2. Érzékelhető és értékelhető-e az egymást követő kormányok kulturális politikája? Miképp változott a kulturális kiadások aránya a költségvetésben? 3. A jövőben miképp válik a felnövekvő generációk közoktatásban szerzett ismereteiből közéleti és hétköznapi-életviteli kultúra, ha a készségek kialakítására rendelt, a tényleges szocializációt elvégző közművelődési, közgyűjteményi intézményrendszer tönkremegy, megsemmisül? 4. Képesek vagyunk a demokratikus köztársaság és az illiberális állam kulturális politikáját felismerni és megkülönböztetni? A szakszervezetek szakmapolitikai céljaként megfogalmazhatók egy nemzetépítő, esélykiegyenlítő, felemelő erejű kulturális közpolitika alapvonalai?

A házigazda

 

A SZEF-ÉSZT AKADÉMIA Magyarország legnagyobb civil szervezeteinek, a szakszervezeteknek nyújt önkéntes és önképző szolgáltatásokat. Kérdéseink és válaszaink vannak, magyarázattal szolgálunk, talán programot adunk. Témáinkat az elméleti előzmények és a köztörténeti tények tanulságai mentén, de mindig a jelen problémáira figyelemmel dolgozzuk fel.Az OKISZ Irodaházban tartott előadásainkon, és itt, a honlapon is szívesen látunk minden jóakaratú polgárt, munkavállalót, nyugdíjast és diákot. Programunk nyilvános és ingyenes.

 

Részletes program

 

10:00 Megnyitó: Boros Péterné, a SZEF Akadémia vezetője;Galkó Balázs színművész.

Előadások: 10:05 Nemzeti közgyűjteményeink történetéről, Papp Katalin művészettörténész; 10:35 Mire való (lenne) a közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer a 21. századi Magyarországon?, Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke; 11:10 Hogyan készül a kulturális szakember – utak és lehetőségek a magyar felsőoktatásban?, Kuti László, egyetemi docens, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke. Büféebéd.

Korreferátumok: 12:10 „Két pogány közt”, Péterfy Gergely író; 12:40 Súlyosbodó társadalmi problémáink kulturális eredetűek, Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke, a KKDSZ volt elnöke.13:00 – tól vita.

A résztvevők és az előadók részvételével moderálja Enyedi Nagy Mihály. Egy hozzászólás ideje 5 perc. A rendezvényről élő internetes közvetítést adunk a www.szefakademia.hu címen, a helyszínen videófelvétel készül.

A SZEF-ÉSZT Akadémia ülése nyilvános és térítésmentes. Az eddig megtartott hét akadémiai ülés előadásai és prezentációi annak honlapjáról szabadon letölthetők.

 

Demonstráció, koszorúzás

 

A KKDSZ – Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott – sajtótájékoztatóval egybekötött központi demonstrációjára 2017. január 21-én, szombaton kerül sor Budapesten a Batthyány téren, a Kölcsey szobornál 16 óra és 17 óra között. Itt többen is részt vesznek aSZEF:ÉSZT Akadémia előadói – és remélhetőleg hallgatói – közül. ( Részletesen lásd honlapunk másik cikkében!)

 

SZEF Sajtóiroda

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros

A FERPA VB üléséről jelentjük

Jelentés a FERPA végrehajtó bizottság 2024 februári üléséről A FERPA (Nyugdíjasok és Idősek Európai Föderációja) Végrehajtó Bizottsága 2024 február 21-22-én tartotta meg soros ülését Brüsszelben, Hubert SCHWIND elnök vezetésével, Agostino