Keresés
Close this search box.

Az OKÉT működése

Elégedetlenségünk. Álláspontok. OKÉT novemberben?

 

 

 

 

 

 

Az OKÉT működése

 

Elégedetlenségünknek fóruma lesz hamarosan az OKÉT. Az eddigi történések fő irányáról és az ezután várhatóakról tájékoztatunk.

 

 

 

A SZEF szervezetei folyamatosan elégedetlenek az OKÉT működésével. Mint hangoztatjuk nincs érdemi egyeztetés, nem megfelelő szintű a kormányzati képviselet, elfogadhatatlan a tárgyalások időzítése, vagy túl korai, vagy idő/esemény utáni.

A kormányzati vélemény szerint a szakszervezetek ellehetetlenítik az érdemi működést, napirend előtti felszólalásaikkal és ágazati, sőt munkahelyi szintű problémák OKÉT-on történő szerepeltetésével akadályozzák a fórum működését.

Az önkormányzatok, részben spontán bojkottal, részben szerepük és hatáskörük csökkenése miatt érdektelenséget mutatnak a tárgyalások iránt.

Tavaly – az OKÉT történetében először – részt vett a plenáris ülésen Varga Mihály és ott elfogadta azt az indítványt, hogy évente egyszer kerüljön sor miniszteri szintű egyeztetésre.

A fentiek alapján kezdeményeztük az OKÉT Munkavállalói Oldal összehívását ill. hogy tegyen javaslatot a plenáris tárgyalás miniszteri szintű egyeztetésére. (Honlapunkon az ezzel kapcsolatos Varga-Cseresnyés levélváltás olvasható  2016. nov. 07-ei dátumnál – http://www.szef.hu/hirek/1107/2) Ennek a miniszteri szintű egyeztetésnek négy  témája lehetne. Fő téma: a közszolgálati munkajogi szabályozás rendszerének áttekintése, az életpályatörvények és a jogállási törvények kapcsolatrendszere. 2. téma: A közszolgálati foglalkoztatás és kereset politika alakulása. Ennek keretében a létszám viszonyok, a közszolgálati foglalkoztatottak létszám számítása, közfoglalkoztatás megjelenése a munkahelyeken, bérkompenzáció jövője. 3. téma: önállóan a 2017 évi bérminimum a közszolgálat nézőpontjából. 4. téma: a cafetéria szabályozás a közszolgálatban. Ebbe a körbe tartozik a közszolgálati szociálpolitika és az üdültetés is.

Remélhető, hogy még az idén novemberben sor kerül Varga Mihály miniszter úr OKÉT ülésre történő látogatására – és ott érdemi egyeztetést tudunk folytatni mindannyiunk érdekét szolgálva.

Fehér József

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.