Keresés
Close this search box.

Az együttműködés szükségessége

Két megye koordinációs értekezlete. Az egyénileg kezdeményezett tagszervezeti megmozdulásoknál is csak úgy lehet erőt mutatni…

 

Koordinációs testületi ülések zajlottak a szolidaritás jegyében. Egy héten belül, – május 30-án, továbbá június 2-án- két testület, a Pest, illetve a Zala megyei koordináció rendezvényének lebonyolítására került sor.

A Pest megyei KT ülése hétfőn délelőtt zajlott. Az öt tagszervezetből a többség, három tagszervezet, képviseltette magát. A Zala megyei KT ülés csütörtök délelőtt került megtartásra, – büszkén mondhatjuk – itt jött létre az egyik legnagyobb, kilenc tagszervezetet tömörítő koordináció, melyből a kibővített ülésen hat tagszervezeti vezető részt vett. Mindkét ülésen egy perces néma felállással tisztelegtünk Varga László volt SZEF elnök emlékének.

Távlatok

A napirendi pontok elfogadása után Földiák András, a SZEF elnöke számolt be az elmúlt időszak fontos eseményeiről. A Szövetségi Tanácson elhangzottakról, felvetésekről és a SZEF XIII. Kongresszus előkészítéséről, lebonyolításáról, annak döntéseiről. Lényeges kérdés a konföderáció hosszútávon történő fenntartása, ennek érdekében takarékossági intézkedések megtétele, strukturális szempontok és a további szervezeti fejlődés, a külső és a belső integráció figyelembevételével.

Alulról szerveződve

Itt vetődött fel a területi egység, a megyei koordináció szerepe, szükség van e ennek a szintnek a megtartására, működtetésére, fejlesztésére, vagy szüntessük meg ezt a szervezeti tömörülést? A jelenlévők egyértelműen kifejezték a tagszervezetek együttműködésének szükségességét megyei szinten, mivel az alulról szerveződés, az összehangolt feladatellátás az egyik legfontosabb elvárás. Az érdekképviselet, érdekérvényesítés eszközei, tárgyalási, demonstrációs és sztrájk viszonylatban itt csúcsosodnak ki. Az egyénileg kezdeményezett tagszervezeti megmozdulásoknál is csak úgy lehet erőt mutatni, ezáltal eredményt elérni, ha a többi, esetleg az összes szervezet tömegében is szolidaritást, összetartozást vállal fel. Ellenáll a mindenkori kormányok szalámizási politikájának. A megyei szintet tart fenn más konföderáció is (pl.: MASZSZ), melyekkel folyamatosan kapcsolatot kell tartanunk, összehangoltan egymás érdekében is fel kell lépnünk. Elvárás a megyei koordinációk felé a lehetséges legtöbb tagszervezet bevonása.

Próbaper

Többek között ennek érdekében is mindkét, a Pest, illetve a Zala megyei koordináció is támogatta, kezdetben egy „négy megyés” kihelyezett ülés szervezését, majd távlati célként az összes megyei koordináció országos szintű tapasztalatcseréjének igényét. A kora őszre tervezett kihelyezett testületi ülés szervezési feladatai, illetve a több fronton zajló demonstrációs és sztrájk előkészületek hátráltatták a beszámoló elkészítését, melyért ezúton elnézést kérek. Nagyon fontos felvetések, ötletek, javaslatok születtek mid a két rendezvényen, ilyen például: a KKDSZ Zala megyei titkára, Cserhalmi Henriette felvállalná egy esetleges próbaper felperesi pozícióját egy diszkriminációra épülő, bérvita lefolytatására a Magyar Állammal szemben. A Zala megyei testület pedig egyhangúan döntött a helyi SZMSZ dátum módosítással történő elfogadásáról. A testületi ülések interaktív jelleggel, baráti hangulatban zajlottak.

 

                                                                                  Szabó F. Attila

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik