Diszkrimináló kormány

A kormány szüntesse meg a durva megkülönböztetést, teremtse meg minden közszolgálati dolgozó számára a 450 ezer forintos kedvezményes juttatást.

 

 

Diszkriminációt követ el a kormány

avagy a közszolgálati dolgozók újabb megalázása

-nyilatkozat-

 

A 69 ezer tagot tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elfogadhatatlannak, sértőnek és hátrányosnak tarja azt, ahogyan a kormány a cafetéria szabályozása során ismételten háttérbe kívánja szorítja a közszolgálati munkavállalókat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése szerint a jövő évtől a versenyszférában 450 ezer forint lenne a cafetéria-juttatás. Ebből százezer forint készpénz, 350 ezer forint Szép-kártya adható kedvezményes adózással.

Ezzel szemben a közszférában csak 200 ezer forintos keretet határoznának meg, amelyet egyenlő arányban oszt meg a tervezet a két juttatási forma között. A munkavállalók rendkívül alacsony bérén az évi egyszázezer forint tizenketted része (azaz a „béresített béren kívüli juttatás” képtelen konstrukciója ) nem változtatna – csak ürügyet szolgáltatna a valóságos béremelés elodázására. Ugyanakkor az évi egyszázezer forintnyi Szép-kártya sem tenné lehetővé az egész évre kiterjedő rekreációt, vagy a családi üdülést, vagy az öngondoskodást. Ez utóbbi fontos cél egyébként érthetetlen módon teljesen kimaradna a tervezet szerint a juttatásokból. Ez a felezés tönkreteszi a cafetéria eddig kialakult rendszerét és értékeit, ugyanakkor nem adja meg a szükséges béremelést sem.

Miért akarja a kormány, hogy szakszervezeti szövetségünk tagjai, az egészségért, az oktatásáért, a közbiztonságáért, a kultúráért, a szociális biztonságáért, az igazságszolgáltatásért, a közügyek intézéséért felelős szakemberek a felénél is jóval kevesebb juttatásban részesüljenek, mint a magánszféra dolgozói? Sajnálatos és szomorú, hogy a közintézmények elsöprően nagy többségének nincs pénze még az évi kettőszázezres juttatásra sem. Tehát a versenyszférás felső határ lehetővé tétele csak egy elvi engedély lenne.

Akkor miért van szükség a diszkriminációra? Csak a megalázásért? Azért, hogy az önkormányzati jegyzők, a muzeológusok, a kórházi nővérek, a bölcsődei dolgozók és a társaik vegyék tudomásul, hogy hol a helyük a saját alkalmazottjait sem kedvelő mai kormánytati politikusok szerint?

Követeljük, hogy a kormány vonja vissza ezt az előterjesztést, szüntesse meg a munkavállalók két csoportja közötti durva megkülönböztetést, és teremtse meg minden közszolgálati dolgozó számára a 450 ezer forintos kedvezményes juttatást.

 

Követeljük továbbá az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) plenáris ülésének azonnali összehívását az Alapszabály 15. pontjában foglaltakra hivatkozással.

Az elmúlt napokban a sajtóból értesültünk arról, hogy a változtatás szabályait a kormány beterjesztette az Országgyűlésnek.

 

Az OKÉT Munkavállalói Oldalán részvételi jogosultsággal rendelkező országos konföderációk közös álláspontja és határozott igénye az, hogy még a parlamenti döntés előtt az OKÉT keretében történjen egyeztetés, amelyben feltétlenül szükségesnek tartjuk Dr. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter személyes részvételét is.

 

Budapest, 2016. június 6.  

 

Földiák András

elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a