A SZEF XII. Kongresszusa

Sajtóosztály tájékoztatása

Tovább romlott az érdekegyeztetés eddig sem hatékony lehetősége. A szétszabdalt érdekképviseleti helyzetben a SZEF helyt áll. Számot vet a helyzetével, az eredményeivel és a lehetőségeivel a XII. kongresszusán. A rendezvény nyilatkozatot fogadott el.

 

I. NAPIRENDEN

 

A SZEF elnöke, Földiák András az Ügyvivő Testület 49./2015 (XII.15.) számú határozata alapján az Alapszabály 37. pontjában megállapított jogkörében eljárva 2016. február 27-re összehívta a SZEF XII. kongresszusát.  A kongresszus összehívására azért is került sor, mert a Civil törvény és az új Polgári Törvénykönyv szerint testületi tagok 2016. március 15-től csak személyükben megválasztott tagok lehetnek – vagyis a jogszabályi rendelkezések nem teszik lehetővé az eddig működő „delegálti rendszer” további működését. 

A kongresszus helyszíne a Hotel Benczúr Budapest terme volt. Ennek napirendjén szerepelt természetesen a kongresszus ügyrendjére, tisztségviselőire, bizottságaira és azok személyi összetételére vonatkozó javaslat, ennek előadója Galló Istvánné alelnök volt. Az Ügyvivő Testület beszámolóját a 2015. évi XI. Kongresszus óta végzett munkáról Földiák András elnök tartotta meg.  A SZEF Munkaterv végrehajtásának alakulását Boros Péterné alelnök ismertette. A SZEF vezető tisztségviselőinek és a megyei koordinátorok díjazásának elveire vonatkozó bizottsági javaslatot, a 2015. szeptember 15-i SZEF Szövetségi Tanács határozat szerint Földiák András elnök javaslata alapján hallgatták meg a résztvevők. Majd a 2015. június 13-án elfogadott Alapszabály szerinti testületi tagok és tisztségviselők jelölése és választása történt meg.

 

                                               II. A MEGVÁLASZTOTT ÜGYVIVŐ TESTÜLET

 

A SZEF XII. kongresszusa 2016. február 27-én az alábbi Ügyvivő Testületet választotta.

 1. Dr. Bárdos Judit – Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete
 2. Szűcs Viktória – Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete
 3. Vízl Péterné – Egészségügyben Dolgozók Független Szakszervezete
 4. Lázár András – Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség
 5. Papp Katalin – Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete
 6. Dr. Agg Géza – Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége
 7. Dr. Herczeg György – Külügyminisztériumi Dolgozók Önálló Szakszervezete
 8. Árva János – Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete
 9. Toma Lajos – Mentődolgozók Önálló Szakszervezete
 10. Dr. Dúló Károly – Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
 11. Szabó Éva Zsuzsanna – Pedagógusok Szakszervezete
 12. Nagy Viktória – SZEF Ifjúsági Tagozata
 13. Dr. Mayer Lajos – SZEF Nyugdíjas Választmány

Az ÜT személyi összetétele ezzel lényegében nem változott.

Valamint sor került a Felügyelő Bizottság megválasztására, elnöke: Fehér József, tagjai: Kissné Kovács Nóra (BDDSZ), Borhi Károlyné (MSZSZ), Szatmári Zoltánné (PSZ).

 A kongresszus nem érintette a 2015.június 13-án megválasztott vezetőséget, így a SZEF elnöke változatlanul Földiák András, alelnökök: Boros Péterné (MKKSZ), Galló Istvánné (PSZ), Dr. Gyimesi László (MSZSZ).

 

III. AZ ELNÖKI BESZÁMOLÓBÓL

 

Az alábbiakban [jelentős kihagyásokkal] néhány részletet közlünk a SZEF elnökének, Földiák Andrásnak a beszámolójából.

A MASZSZ munkájában való részvétel […] élesen megvilágította, hogy a közszolgálati érdekek milyen sok esetben eltérnek a versenyszféra érdekvédelmi törekvéseitől, mennyire más szempontok alapján folyik a kétféle. Ez volt a fő oka annak, hogy a 2015. februári 21-i kongresszus másodjára és véglegesen a SZEF önállóságának a megtartása mellett döntött

Önállóság, érdekképviselet

A változás során a SZEF a jó kapcsolatok megőrzésére, az együttműködés szorosabbá tételére törekedett. Az esetlegesen formálissá váló, de a gyakorlatban lényeges változásokat nem eredményező fúzió helyett az önállóság megtartása mellett az érdemi együttműködés megvalósítását igyekszünk elősegíteni mind a négy másik konföderációval.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésének összegében a tárgyalások alatt sikerült azonos álláspontra jutni, és ezt […] az öt konföderáció közös sajtótájékoztatóján ismertetni.

Tárgyalások kezdődtek a SZEF – ÉSZT Unió felújítására, a közös cselekvési lehetőségek kidolgozására és új megállapodás megkötésére.

A közszféra helyzete

Nem javultak az érdekképviseleti munka feltételei az egymást követően másodszor többséget szerzett FIDESZ-KDNP vezette kormány idején.

Az érvényben lévő, illetve az elmúlt időszakban életbe lépő életpályamodellek jelentős munkateher növekedéssel és egyéb hátrányokkal jártak. A KLIK nem vált be, a közoktatás működésének megfelelő szintű fenntartása is veszélybe került. Kedvezőtlen változások történtek a köztisztviselői szférában is, […] semmiféle érdemi rendezésre nem került sor a súlyos helyzetben lévő egészségügyben, a kulturális és szociális területen.

Emelkedik a közszféra területén elfogadhatatlan közmunka, illetve az érdemi feladatellátás közmunkásokkal való kiváltása.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az Európai Unió által is követelményként megfogalmazott teljes körű háromoldalú (tripartit) érdekegyeztetés hiánya továbbra is kedvezőtlenül befolyásolja az érdekegyeztetés helyzetét.

Az eddigi kormányzati nyilatkozatokban a számok nem pontosak, az arányok nem helyesek, a használt fogalmak tisztázatlanok.

[…] a közszféra munkavállalóinak jelentős hányada továbbra is elfogadhatatlanul rossz bérezésben részesül. […] több százezres az a […] kör, amely 2008 óta elveszítette keresete reálértékének egynegyedét. A közalkalmazottak […] bértáblájának fele ma már a minimálbér és a szakmunkás bérminimum értékei alatt van

 

Eredményeink

Eredménynek tekinthető, hogy az OKÉT 2015. december 08.-i ülésén történt megállapodásának megfelelően […] a közalkalmazotti illetménytábla valamennyi fizetési osztályában a korábbi 14-ről 17-re növelte a fizetési fokozatok számát.

[…] sikeres rendezvénye volt az Ifjúsági tagozatnak a III. SZEFIT Országos Találkozó Mátrafüreden 2015 szeptember 25-27-én.

A SZEF Nyugdíjas tagozatának legjelentősebb eseménye a szeptember 9-11 között Budapesten megrendezett 7. FERPA kongresszus volt.

[…] elindult a SZEF Akadémia jelentős rendezvénysorozata, elkészült az akadémia saját honlapja

Megtisztelő módon Koller Erikát, a SZEF nemzetközi titkárát az ECOSOC, az Európai Társadalmi és Gazdasági Tanács tagjává választotta a magyar kormány jelölése alapján.

Tiltakozunk

A SZEF […] levelekben, nyilatkozatokban, sajtótájékoztató tiltakozott az ellen, hogy a különböző át- és kiszervezések következményeként a munkavállalók elveszítik a […] jogi garanciáikat, létező kedvezményeiket, […] munkahelyeiket is […] változatlanul általánosan tapasztalható napi gyakorlat a törvényes munkaidő rendszeres megsértése, az ellentételezés nélküli túlmunka.

A SZEF-nek és tagszervezeteinek minden eddiginél határozottabban kell a lakosságot hátrányosan érintő szakmai szolgáltatási rendszerek színvonalának megtartásáért és a munkahelyek megőrzéséért fellépnie.

Követeljük az OKÉT és az NGTT azonnali összehívását! S ezek üléseinek, tanácskozásainak teljes sajtónyilvánosságát. Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsnak és a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak tárgyalnia kell azokat a kérdéseket, amelyek ügyében hiába kértünk, kérünk egyeztetést hónapok óta.

 

Legközelebb

A 2015. évi pénzügyi beszámoló és a 2016. évi költségvetés a soron következő, 2016. évi második Kongresszusra készül el, és a gazdasági mutatókat részletesen tartalmazza.

 

IV. NYILATKOZAT

 

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma XII. kongresszusa támogatja a Pedagógusok Szakszervezete Sztrájkbizottságának 25 pontos követelését. Szolidaritását nyilvánítja ki a Civil Közoktatási Platform Akciócsoportjának a közszféra, a közigazgatás, a köznevelés, az egészségügy a szociális ágazat és a kultúra munkavállalóit támogató 2016. március 15-i demonstrációjával. 

 

[A SZEF XIII. kongresszusára várhatón 2016. május végén kerül majd sor.]

 

A HírTv, ATV, a Népszabadság Online tudósított a rendezvényről.

 http://nol.hu/belfold/besokalltak-a-kozszolgak-uj-lazadas-keszul-az-orban-kormnyt-1603693


http://hirtv.hu/ahirtvhirei/lazar-megbukott-volna-ha-polgarmesterkent-teszi-ezt-1330816

http://www.atv.hu/belfold/20160227-ujabb-szervezet-csatlakozott-a-tanarok-marciusi-gigatuntetesehez

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/utcara_vonulnak_a_kozszolgak.610907.html

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=29665

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/3739-besokalltak-a-kozszolgak-is-uj-lazadas-keszul-az-orban-kormany-ellen

http://444.hu/2016/02/27/a-kozszolgak-is-tuntetessel-fenyegetoznek

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/tuntetni-kenyszerulnek-az-allasukert-a-kozszolgak/247428

 http://www.atv.hu/belfold/20160125-atv-start-david-ferenc-foldiak-andras

 

SZEF Sajtóosztály

 

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és