Keresés
Close this search box.

Tájékoztatási és konzultációs jog az EU-ban

MEGÁLLAPODÁS a központi közigazgatásban dolgozó közszolgálati tisztviselők tájékoztatására és a velük folytatott konzultációra vonatkozó általános keretről

MEGÁLLAPODÁS 

a központi közigazgatásban dolgozó közszolgálati tisztviselők tájékoztatására és a velük folytatott konzultációra vonatkozó általános keretről

„A szociális párbeszéd az európai szociális modell egyik alapja.” Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének célja, hogy az ő mandátuma idején „újrainduljon a szociális párbeszéd.”

Az Európai Unió 39 ágazatában működött korábban Ágazati Párbeszéd  Bizottság. 2010. december 17-én megalakult a 40., a Központi Közigazgatás Ágazati Párbeszéd Bizottsága (SDC CGA) az Európai Bizottság támogatásával.

A munkaadói oldalt a tagországok kormányai alkották: Belgium, Csehország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Románia, Szlovákia, Spanyolország és az Egyesült Királyság. Társult tagok: Málta és Magyarország.

A munkavállalói oldal szervezete a TUNED, amit a CESI és az EPSU alkot. A CESI tagjaként az EUROFEDOP három fővel vesz részt a szakszervezeti oldal munkájában (osztrák, szlovák és magyar), ebből egy fő a KSZSZ elnöke.

A Központi Közigazgatás Ágazati Párbeszéd Bizottsága alapos előkészítés után, konszenzussal több hasznos dokumentumot fogadott el az elmúlt években:

  • Ø Stressz a munkahelyen
  • Ø A bizalom növelése a közszférában
  • Ø Keret megállapodás a központi közigazgatás minőségi szolgáltatásáért
  • Ø Az emberi erőforrások erősítése a változások jobb előkészítése és menedzselése révén
  • Ø Ajánlások az esélyegyenlőség elősegítésére
  • Ø Munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése.

A versenyszféra különböző ágazataiban már közel egy évtizede megállapodások rögzítik a munkavállalók tájékoztatásához és a konzultációhoz való jogukat úgynevezett „minimumstandardok” keretében. 2015. december 21-én Brüsszelben írták alá ”A központi közigazgatásban dolgozó közszolgálati tisztviselők tájékoztatására és a velük folytatott konzultációra vonatkozó általános keretrőlszóló MEGÁLLAPODÁS-t”. A tagországok kormányai nevében Lebranchu francia decentralizációért és közszolgálatért felelős miniszter asszony írta alá a megállapodást, aki ebből az alkalomból elmondta, hogy „a hatékony szociális párbeszéd létfontosságú a gazdasági növekedés, a minőségi munkaügyi kapcsolatok, továbbá a munka és a közszolgálat minősége és hathatóssága szempontjából.” A TUNED aláírója, a svéd Britta Lejon annak a reményének adott hangot, hogy az „Európai Bizottság a lehető leghamarabb európai irányelvvé transzponálja ezt a megállapodást.”

A témához kapcsolódó dokumentumok az alábbi honlapokon érhetők el:

www.kszsz.org.hu

www.cesi.org

www.epsu.org

www.eurofedop.org

www.eupae.org

Budapest, 2016. február 24.

 

                                                       Dr. Agg Géza

                                                                       a KSZSZ elnöke

                                                  az EUROFEDOP Végrehajtó Bizottság tagja

                                                             a TUNED munkacsoport tagja

Mellékletek:

  • TUNED – EUPAE Megállapodás (A csatolmányban.)
  • TUNED – EUPAE Sajtóközlemény
  • EU agreement (a megállapodás angol nyelven)
  • AZ EU Ágazati Szociális Párbeszéd Bizottságainak tagszervezetei (angol nyelvű).

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a