„Ez az OKÉT nem O.K!!!”

NYÍLT TÉRI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN ismertették a közszféra szakszervezeti vezetői azokat a kérdéseket, amelyekről nem sikerült tárgyalniuk az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT ) keretében, mert a minisztérium nem hívta

NYÍLT TÉRI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN ismertették a közszféra szakszervezeti vezetői azokat a kérdéseket, amelyekről nem sikerült tárgyalniuk az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT ) keretében, mert a minisztérium nem hívta azt össze. Jelen volt a sajtó számos képviselője, valamint minden konföderáció egy-egy képviselője. Rajtuk kívül jónéhány közszolgálati ágazat vezetője és több tucatnyi érdeklődő. 

A budapesti József nádor téren 2016. február 11.-én megtarott nyílt téri sajtótájékoztatón kihelyezett OKÉT asztal mellett az állítólagosan több mint 1 milliós közszolgálati létszám tizedeléséről, létszámcsökkentésről, intézménybezárásról szóló kormányzati állításokról fejtették ki a véleményüket a szakszervezetek. Mint elhangzott azért jöttünk ide a Nemzetgazdasági Minisztérium elé, mert ez a tárca felelős a társadalmi párbeszédért.Megmondták: „ne balhézzunk, mert megoldás csak a tárgyaló asztalnál születhet.” De a tárgyalást nem tartják meg.

Ki hazudik?

A február 9-re hirdetett OKÉT ülést 8-án lemondták. Mi ott voltunk! Fehér József az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) Munkavállalói Oldal ügyvivője elmondta: nemmond igazat az, aki milliós közszolgálati létszámról beszél. Ma a magyar költségvetési intézményekben 720 ezer munkavállalót alkalmaznak. Becsapja a közvéleményt az, aki a bürokráciáért a hivatalnokokat teszi felelőssé. A bürokráciáért kizárólagosan a jogalkotó, a politikus a felelős. Hazudik az, aki azt állítja, hogy túlméretezett a magyar közszolgálat, és az rontja hazánk versenyképességét.  Tudatosul az, hogy az elmúlt 4 évben 1400 milliárd forinttal kevesebb pénzt kapott a közszolgálat és több mint 300 ezer közszolgálati dolgozó azért kap bérkompenzációt, hogy a nettó fizetése 2016-ban ne legyen kevesebb, mint 2010-ben volt?

A szörnyszülemény

Földiák András a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Elnöke egyebek között hangsúlyozta: az államtitkárok, akiknek a számát ők növelték hatalmasra, azok igen, azok bürokraták. A miniszterelnökség dolgozóinak a számát 2010 óta a nyolcszorosára növelték. „Ismétlem – mondta – 800 %-kal emelkedett ott a munkavállalók száma. Csak ebben az egy hivatalban 9 államtitkár és 24 helyettes államtitkár van, és akkor még Csepreghy Nándor miniszterhelyettes urat, aki a bürokrácia elleni küzdelem élharcosa, nem is említettük. Ők hozták létre a világ egyik legnagyobb bürokratikus szörnyszüleményét, a KLIK-et. Ők hoznak létre fölösleges szakmai kamarákat, csak azért, hogy a szakszervezeteket gyengítsék. És most ők lépnek fel a túlzott bürokrácia ellen azokkal szemben, akik nem bürokraták. A bölcsődei dolgozó, az orvos, a pedagógus, a rendőr, a meteorológus, a múltat feltáró régész nem bürokrata.”

Csökkenő versenyképesség

Kuti Lászlóaz Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke felhívta a figyelmet, hogy a kormány által  előterjesztett javaslat döntő többségében nem az ú.n. bürokratikus intézmények megszüntetését, minisztériumba olvasztását tartalmazza, hanem például állami tudományos kutatóintézetekét. Ezzel a világon egyedülálló módon kialakítva a „kutató minisztérium” intézményét. Emellett olyan közintézményeket is a listára vettek, amelyekre alapvető szüksége van a lakosságnak. Ez az intézkedés nem javítani, hanem csökkenteni fogja az ország, a gazdaság, a mezőgazdaság versenyképességét.

A Liga képviseletében Horváth Lajos tartott frappáns beszédet, hozzá hasonlóan szólt Holecz Gábor a Munkástanácsok Országos Szövetségének alelnöke és Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség Elnöke is.

A sajtó tájékoztató végén Kordás László bejelentette az egy hét múlva várható miskolci közlekedési dolgozók sztrájkját, valamint Földiák András az SZEF nevében követelte nem csak az OKÉT hanem az NGTT / Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács/ haladéktalan összehívását is.

Törvénytelenül

Orbán Viktorhoz, Magyarország Miniszterelnökéhez a mai napon levelet intézett Fehér József az OKÉT Munkavállalói Oldal ügyvivője és Földiák András a SZEF elnöke, amelyben hangsúlyozták: „nem működik a szociális párbeszéd rendszere, nem tartja be a törvényeket és nem felel meg az elemi ügyintézési elvárásoknak a legfelsőbb kormányzati szerv. Kérték a Miniszterelnök úrat gondoskodjon a törvény betartásáról és tegye működőképessé az érdekegyeztetés elakadt rendszerét.

K.N.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk