Keresés
Close this search box.

Könnyű törvényeket hozni…

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének közleménye

“Könnyű törvényeket hozni, nehéz irántuk szimpátiát gerjeszteni” írta Széchenyi másfél évszázada a ma is helytálló bölcsességet. A rossz törvények, döntések iránt nem csupán szimpátiát nem lehet kelteni, de végrehajtásuk – sokszor még megértésük – is lehetetlen. A jó kormányzás magas fokú művészet és tudomány, erős erkölcsi töltettel. A bürokrácia-csökkentés bármikor és bárhol előhúzható, a nép és a munkaadók éljeneznek. Így van ez a kormány 73 költségvetési intézményre kiterjedő ötletével is. Az állam feladatainak racionális, szakmai alapú újragondolásával, az eredményesség, a hatékonyság, az átláthatóság és az elszámoltathatóság követelményeinek együttes érvényesítésével ma is lehet/ne jó döntéseket hozni. Hirtelen nekibuzdulásból, indulati alapon, az érdekelt felek nagyobbik részének kirekesztésével bölcs döntés biztosan nem hozható. A legjobb orvos is számít a beteg együttműködésére a gyógyulás érdekében. A lakosság széles körét ellátó nagy intézmények, vagy évszázados múlttal és nemzetközileg elismert tekintéllyel bíró intézmények megszüntetésének, vagy minisztériumba való beolvasztásának már a felvetése is elítélendő. Néhány “mamut minisztérium” már ma is működésképtelen. Ugyanakkor az elmúlt évtizedekben a kormányok létrehoztak olyan szervezeteket, amelyek ma már nem feltétlenül szükségesek. Az érintett intézmények vezetői, munkatársai és érdekképviseleteik számos ötlettel rendelkeznek. Súlyos bűnt követ el az, aki nem kéri ki a véleményüket!

Kiadó: Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

Forrás: MTI

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet