Keresés
Close this search box.

A fenntartható gazdasági fejlődéshez érdemi szociális párbeszédre van szükség

A fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődéshez érdemi szociális párbeszédre van szükség, a fejlődés feltétele a tisztességes munka és a tisztességes bérezés – hangsúlyozta az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára

Budapest, 2016. január 26., kedd  (MTI) –  A fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődéshez érdemi szociális párbeszédre van szükség, a fejlődés feltétele a tisztességes munka és a tisztességes bérezés – hangsúlyozta az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára kedden sajtótájékoztatón, amelyet a visegrádi országok (V4) budapesti szakszervezeti találkozója zárásaként tartottak.  

Luca Visentini kiemelte: a kétnapos rendezvényen a visegrádi országok szakszervezeti konföderációinak vezetői egyetértettek abban, hogy az európai szociális párbeszédben figyelembe kell venni a kelet- és közép-európai országok sajátosságait is.

Az ETUC főtitkára rámutatott, hogy egy ország versenyképességének javításához elengedhetetlen a szociális védelem erősítése.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke, a magyar szakszervezeti küldöttség soros elnöke az eseményen elmondta: Magyarországon a legrosszabb a szociális párbeszéd helyzete, a kormány jelenleg a szociális partnerek megkérdezése nélkül határoz a munka világát érintő kérdésekben.

Székely Tamás a munkavállalók szempontjából aggályosnak nevezte az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP), amelyet megfogalmazása szerint a szakszervezetek “nagyjából elutasítanak”.

Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára kijelentette: a szakszervezetek elvben nem helyezkednek szembe a TTIP-vel, de ez a partnerség csak úgy valósulhat meg, ha nem okoz kárt a részt vevő országoknak, és nem hat negatívan az országok munkaerőpiacaira. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy nem átláthatóak a TTIP-vel kapcsolatos tárgyalások.

Az ETUC főtitkára elmondta, a szövetség további két fontos célt fogalmazott meg. Az egyik, hogy egyetlen nemzetközi cég se tudja megfellebbezni a nemzeti kormányok döntéseit. Másrészt elvárják azt, hogy a TTIP tartalmazzon egy szociális szempontrendszert érvényesítő záradékot, amelynek értelmében szankcionálni lehet azokat a nemzetközi cégeket, amelyek nem tartják be az adott ország jogszabályait.

A Visegrádi Országok Szakszervezeti Találkozóján részt vettek a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar szakszervezeti konföderációk küldöttei. A rendezvényen a négy ország szociális és gazdasági helyzetéről, bér- és munkaügyi kérdésekről és a szociális párbeszéd helyzetéről egyeztettek.

Forrás: MTI

Kapcsolódó kommüniké: http://szef.hu/hirek/V4_kommunike_20160126

Kapcsolódó galéria: http://szef.hu/bemutatkozunk/keptar/kepek/63

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.