ILO-A globális munkanélküliség az előrejelzések szerint 2016-2017-ben is növekedni fog

Bár egyes fejlett gazdaságokban csökken a munkanélküliség szintje, az új elemzések az mutatják, hogy a globális foglalkoztatási válság valószínűleg nem ér véget, különösen nem a feltörekvő gazdaságokban.

GENF (ILO hírek ) – A világszerte továbbra is magas munkanélküliségi ráták, és a folyamatosan veszélyeztetett foglalkoztatási helyzet (vulneranble employment) számos feltörekvő és fejlődő gazdaságban továbbra is nagymértékben befolyásolják a munka világát, figyelmeztet egy új ILO jelentés.

A 2015. évi munkanélküliséget mutató végső számadat-becslések szerint 197,1 milliót jelez, és ez a prognózis alapján 2016-ban körülbelül 2,3 millióval fog növekedni 199,4 millióig. Az ILO Foglalkoztatási és társadalmi kilátások a világban, 2016-os trendek /World Employment and Social Outlook – Trends 2016 (WESO) / című kiadványa szerint 2017-ben újabb 1,1 millió munkanélkülivel növekszik a globális szám.

„A feltörekvő gazdaságokat jellemző jelentős mértékű lelassulás és a nyersanyagárak meredek esése együttesen drámai hatást gyakorol a munka világára” – mondja Guy Ryder, az ILO főigazgatója.

„Sok dolgozó nőnek és férfinak el kell fogadnia a rosszul fizető munkalehetőségeket, mind a feltörekvő, mind pedig a fejlődő gazdaságokban, valamint egyre inkább a fejlett országokban is. És annak ellenére, hogy az Európai Unió bizonyos országaiban és az Egyesült Államokban csökkent a munkanélküliek száma, még mindig túl sokan vannak azok, akiknek nincs munkájuk.

Sürgősen cselekednünk kell, hogy minél több lehetőséget teremtsünk a méltányos munkavállalásra, különben fennáll a társadalmi feszültségek növekedésének a veszélye” – teszi hozzá a főtitkár. 

2015-ben a munkanélküliek száma globálisan 197,1 millió volt – ez 27 millióval több, mint a válság előtti, 2007. évi szint.

A feltörekvő gazdaságok a leginkább érintettek

A fejlett gazdaságok munkanélküli rátája a 2014-es 7,1 százalékról 2015-ben 6,7 százalékra csökkent. A legtöbb esetben azonban ez a pozitív változás nem volt elegendő ahhoz, hogy megszűntesse a globális pénzügyi válság nyomán kialakult munkahelyhiányt.

Ráadásul a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban, nevezetesen Brazíliában, Kínában és az olajtermelő országokban mára romlottak a foglalkoztatási kilátások.

„A gyorsan változó tőkemozgásokkal összefüggő bizonytalan gazdasági környezet, a továbbra is rosszul működő pénzügyi piacok és a kereslet globális szintű hiánya továbbra is negatívan érinti a vállalkozásokat, és akadályozza a befektetéseket és a munkahelyteremtést” – magyarázza Raymond Torres, az ILO Kutatási Részlegének igazgatója.

“Emellett a döntéshozóknak nagyobb mértékben kell koncentrálniuk a foglalkoztatási politikák erősítésére és a túlzott egyenlőtlenségek kezelésére. Számos bizonyíték van arra, hogy a jól kialakított munkaerőpiaci és szociális politikák nélkülözhetetlenek a gazdasági növekedés beindításához és a foglalkoztatási válság kezeléséhez, és a globális válság kezdete után majdnem nyolc évvel égető szükség van az ilyen politikákra épülő stratégia fejlesztésére” – teszi hozzá Torres. 

A WESO szerzői azt is bemutatják, hogy a munka minősége továbbra is fontos kihívást jelent. Miközben a szegénységi ráták csökkentek, a dolgozó szegények számának csökkenése a fejlődő gazdaságokban lelassult, és a kiszolgáltatott foglalkoztatási helyzet még mindig a globális teljes foglalkoztatás 46 százalékát jellemzi, közel 1,5 milliárd embert érintve.

A veszélyeztetett foglalkoztatás aránya különösen magas a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban, és ezekben az országcsoportokban a foglalkoztatott lakosság felét, illetve háromnegyedét sújtja. Ez az arány kiemelkedik Dél-Ázsiában (74 százalék) és Fekete-Afrikában (70 százalék).

Az informális foglalkoztatás kezelése

A jelentés ugyanakkor arra is rámutat, hogy az informális foglalkoztatás – a nem mezőgazdasági foglalkoztatás bizonyos százalékaként – az összevethető adatokkal rendelkező fejlődő és feltörekvő országok felében meghaladja az 50 százalékot. Ezeknek az országoknak a harmadában az informális foglalkoztatás a munkavállalók több mint 65 százalékát érinti.

„A méltányos munka hiánya miatt az emberek kénytelenek az informális foglalkoztatás keretében munkát vállalni, ahol általában alacsony a termelékenység, alacsonyak a bérek és nincs szociális védelem. Ennek meg kell változnia. A globális foglalkoztatási kihívásra adott, a probléma nagyságrendjének megfelelő azonnali és határozott válasz kulcsfontosságú az Egyesült Nemzetek most elfogadott 2030-ig szóló fenntartható fejlődési programja megvalósításához” – magyarázza Guy Ryder.

Forrás: http://www.ilo.org/budapest/information-resources/press-releases/WCMS_444329/lang–en/index.htm

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk