Keresés
Close this search box.

Jó szakszervezetet kell csinálni!

Tartalmas és jó hangulatú találkozóra került sor a Szociális Párbeszéd Szakosztály tagjai, az érdeklődő kollégák és Földiák András SZEF-elnök között.

Tartalmas és jó hangulatú találkozóra került sor a Szociális Párbeszéd Szakosztály tagjai, az érdeklődő kollégák és Földiák András SZEF-elnök között.
 
Az idei első szakosztályi ülést a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) a Városligeti fasor 10. sz. alatti székházában tartottuk, 2016. január 13-án. Horváth László szakosztályelnök köszöntötte a megjelenteket és ismertette a napirendi pontokat, majd felkérte Földiák Andrást, hogy tájékoztasson az egyik legjelentősebb konföderációról, a SZEF-ről.

(Földiák Andrást több évtizede jól ismerik a közszférában, a hazai – és a nemzetközi – szakszervezeti mozgalomban is. Bölcsész végzettségénél fogva korábban fontos munkaköröket töltött be sikeresen, miközben szociális érzékenységét több alkalommal is bizonyította. Eredményes munkát végzett a KKDSZ vezetőjeként. Ezért is kapott bizalmat, fél éve választották a SZEF elnökévé.) 

Földiák elnök a tájékoztatóját négy téma köré csoportosította: a SZEF nemzetközi kapcsolatai, kapcsolatuk a kormánnyal, a szakszervezeti élet és a tagság jellemzői.

Kiterjedt és szoros nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik a konföderáció és néhány tagszakszervezete külön is. Ilyen szövetség például az ETUC (Európai Szakszervezeti Szövetség), az ETUI (Európai Szakszervezeti Intézet), az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet). Az ifjúsági tagozatuk és a nyugdíjasok is kapcsolódnak az Európai Szakszervezet Szövetséghez. Pozitív példákat hallottunk az együttműködésre: „Jobban ki kellene használni az előnyöket” – mondta az elnök.

A SZEF és a kormányzat közötti kapcsolatról, a „párbeszédről” nem sok jót mondhatott az elnök. Ugyanakkor örvendetes, hogy működik az OKÉT. Minden kis eredménynek örülnek. Köztudott, hogy a Munka Törvénykönyve és a Sztrájk-törvény túlnyomó része munkavállaló-ellenes, mégis keresik az útját-módját, hogyan tudnának megállapodásokat, egyezségeket kötni bér kérdésben és a munkahelyek megőrzésének elérésében.

A hazai szakszervezeti mozgalomban jó pár éve jelentős elhatározás volt, hogy az öt konföderáció „egyesüljön”, fúzió jöjjön létre. Felismerték, hogy a kormánnyal – de a munkáltatókkal – szemben is csak egy erős érdekérvényesítő képességgel rendelkező szövetség tud elérni eredményeket a több milliós nagyságrendű munkavállalók érdekében. Végül három konföderáció fúziója jött létre, megalakult a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). A fúzió előkészítésében és a szövetség megalakulásában aktívan részt vett a SZEF, ám másfél évi tárgyalás után úgy döntöttek, hogy a továbbiakban „függetlenként” tartják a kapcsolatot a MASZSZ-szal. 

A SZEF létszámával és vagyonával is jelentős súlyt képvisel a konföderációk között. Részükről nem kizárt a későbbiekben fúzió egy másik konföderációval. A tagság munkahelyeinek megőrzését és a tisztességes bér elérését napirenden tartják. Részt vesznek közös szakszervezeti felvonulásokon, demonstrációkon, de önállóan is szerveznek különféle megmozdulásokat, performanszokat. Évek óta jól működik a SZEF Akadémia.

„Jó szakszervezetet kell csinálni. A tagsággal pedig meg kell értetni, hogy magukért kell kiállni!” – hangsúlyozta Földiák András.

A komoly hagyományokkal rendelkező SZEF céljai között szerepel – a szakszervezeti munka hatékonyságának javítása –, jobb információ áramlás a tagság és a szakszervezeti vezetők között, oda-vissza, – elevenebb párbeszéd a szakszervezet és a munkáltató, a szakszervezet és a kormány között, – az oktatás, a káderképzés hangsúlyosabbá tétele. A szakszervezeti tisztségviselők továbbképzését a MASZSZ-szal közösen szeretnék megvalósítani.

 
A tájékoztató után az elhangzottakkal kapcsolatban a jelenlévők elmondták véleményeiket és jócskán tettek fel kérdéseket is, melyekre az elnök kielégítően válaszolt. 

Ezek után a szakosztály elnöke a 2016-os év programjával kapcsolatban tett javaslatot, amelyet a szakosztály tagjai kiegészítettek.

Majd kellemes esemény következett: az ízletes kávé és a finom sütemények fogyasztása közben koccintottunk és kívántunk egymásnak sikerekben és eredményekben gazdag új évet.

 
-fábián-
 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik