Keresés
Close this search box.

Közlemény a 2016-os minimálbérről

Földiák András SZEF elnök közleménye a 2016-os minimálbérre és garantált bérminimumra vonatkozó felemás megállapodásról.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) sajnálattal vette tudomásul, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) 2015. december 21-én részleges megállapodás született a minimálbér és a garantált bérminimum 2016-os összegéről. Az ebben a testületben tagsággal rendelkező három konföderáció közül kettő (a LIGA és a Munkástanácsok) elfogadta a munkaadói oldal javaslatát, a minimálbér 111.000 forintra és a garantált bérminimum 129.000 forintos összegre emelését, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nem értett egyet ezzel és nem fogadta azt el, így nem jött létre konszenzus, ami a VKF szabályzata szerint szükséges lenne.

Néhány nappal ezt megelőzően, 2015. december 16-án mind az öt magyarországi szakszervezeti konföderáció (az ÉSZT, a LIGA, a MASZSZ, a MOSZ és a SZEF) együtt tartott sajtótájékoztatót a közösen kialakított álláspontjáról, mely szerint ragaszkodnak a minimálbér 112.000 forintra és a garantált bérminimum 131.000 forintra történő emeléséhez. A december 16-i javaslatához képest a VKF munkaadói oldala valóban beleegyezett mindkét összegnek az egyezer forintnyi emeléséhez, és ezt fel lehet úgy fogni, hogy józan kompromisszum született, ez azonban nem igaz, ha a tárgyalások egész folyamatát tekintjük. A kezdetekkor a szakszervezetek a minimálbér 9, a garantált bérminimum 13 %-os emelését tartották szükségesnek. Ehhez képest a jelenlegi emelés 5,7 %-os, ami – néhány ezrelék eltéréssel – megegyezik azzal, amiről a kormány az egész tárgyalássorozatot megelőzően beszélt. Tehát gyakorlatilag nem történt semmi, nincs változás, az lesz, amit a kormány eldöntött, csak a társadalmi párbeszéd látszatát tartottuk fenn néhány héten keresztül, és a sajtóban úgy mutatkozott meg a helyzet, mintha lenne érdemi érdekegyeztetés.

Nem az érdekegyeztetés hatékonyságának a hiánya okozza azonban a legfőbb gondot, hanem az, hogy ezek a bérek nem elegendőek, ezek nettó összege továbbra is távol áll a statisztikai mérések alapján megállapított megélhetési minimumtól, azaz attól az összegtől, amiből egyetlen ember az elfogadhatóság legalacsonyabb szintjén meg tud élni egy hónapban (akkor, ha ebből a jövedelméből nem kell gondoskodnia másokról is, ahogyan a valóságban többnyire kell).

A SZEF célja az, hogy a minimálbér az elkövetkező években érje el ezt a legalacsonyabb megélhetési összeget. Ám a jelenleg megállapított garantált bérminimum nettó összege is kettő ezer forinttal elmarad ettől. A garantált bérminimum azoknak a munkavállalóknak a bére, akik valamilyen szakképesítéssel rendelkeznek. De miután a szakmai bértáblázat sokaknak ennél is kevesebb összeget ír elő, így ezt a bérminimumot kell kapniuk. A 2016-os évben felsőfokú diplomával és tíz éves munkaviszonnyal rendelkező szakember a megélhetésre legszűkebben elegendő összegnél is kevesebbet fog kapni napi nyolc óra szakmai munkájáért „állami alkalmazásban”. Ez a szaktudásnak, az adott szakmáknak és a végzett munkának olyan mértékű lebecsülése, ami elfogadhatatlan és példa nélküli magukat valamennyire fejlettnek tekintő országokban.

Mindent megteszünk a bérköveteléseik érvényesítéséért és várjuk tagjaink és az érintett dolgozók támogatását.

Budapest, 2015. december 22.

Földiák András, SZEF elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a