Egyeztetés a szociális ágazat képviselőivel

A kormány részéről kijelölt tárgyalófél ma újabb sztrájktárgyalást folytatott a szociális ellátások területén több ezer munkavállalót képviselő szakszervezetekkel.

A kormány részéről kijelölt tárgyalófél ma újabb sztrájktárgyalást folytatott a szociális ellátások területén több ezer munkavállalót képviselő szakszervezetekkel. Az idei utolsó találkozón folytatódott az ágazati kollektív szerződés tematikus fejezeteinek ütemezett átbeszélése.

Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára és a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke, dr. Cser Ágnes, valamint a koalíciós partnerként a sztrájktárgyaláshoz csatlakozó Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára, Boros Péterné több mint egy éve rendszeres egyeztetéseket tart. Az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságán 2014 nyara óta folynak az egyeztetések az MSZ EDDSZ-szel, melyhez az MKKSZ 2015 szeptemberében koalíciós megállapodással csatlakozott a szociális ágazat 93 ezer munkavállalója érdekében.

Az ágazati kollektív szerződés alkalmas arra, hogy a Szociális Életpálya Munkabizottság által előkészített javaslatokat fejezetenként befogadja, így az új bértáblát, a bér-, ágazati képzések-, továbbképzések-, bérpótlékrendszer felülvizsgálatát és számos munkavállalókat alapvetően érintő jogokat és kötelezettségeket.

A kormány elkötelezett abban, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje azt a nagyon kemény munkát, amelyet a szociális ágazatban dolgozók végeznek, ezért 2014 óta a 2016. évi költségvetésben meghatározott összeggel együtt 60 milliárd forintot fordít a szociális dolgozók béreire. 2014-ben az ágazatban 12 milliárd forint összegű bérpótlékról döntött a kormány, 2015-ben a bérpótlék mellett 7,6 milliárd forint összegű bérkiegészítést biztosít 2015. július 1-jétől, a 2016-os költségvetésben pedig 28 milliárd forint jut erre a célra.

(EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/egyeztetes-a-szocialis-agazat-kepviseloivel

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Nemzeti Konzultáció az oktatásért!

ORSZÁGOS TÜNTETÉS A BUDAPESTI KOSSUTH TÉREN! A Pedagógusok Szakszervezete és noÁr országos tüntetést szervez 2022. november 26-án! Kora délután a petíciónkat adjuk át a Belügyminisztérium képviselőjének, majd közösen átvonulunk a

Lefolyt 2022. évi közalkalmazotti reprezentativitás vizsgálat

A lefolyt 2022. évi közalkalmazotti reprezentativitás vizsgálat eredményeként a szakszervezeti konföderációk közül egyedüliként a SZEF érte el az országos közalkalmazotti reprezentatív konföderáció besoroláshoz szükséges 5%-ot meghaladó közalkalmazotti szakszervezeti tagság mértékét.