Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum alakult

A szociális ágazat reprezentatív szakszervezeteinek a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete valamint a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete részvételével.

A szociális ágazat reprezentatív szakszervezeteinek – a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete valamint a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete – részvételével, a mai napon megalakult a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

Mint azt a közleményükben írták, Nyitrai Imre, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára az alakuló ülésen arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság mindhárom követelésében történt előrelépés: a bérrendezés, a munkaközi szünet, valamint az ágazati érdekegyeztetés újraindítása ügyében is. A helyettes államtitkár hozzátette, az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságán 2014 augusztusa óta folynak az egyeztetések a szociális ágazati érdekképviseletekkel.

A fórum egyik napirendi pontja a bérkiegészítés volt, hiszen a kormány elkötelezett abban, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje azt a nagyon kemény munkát, amelyet a szociális ágazatban dolgozók végeznek, ezért 2014 óta a 2016. évi költségvetésben meghatározott összeggel együtt 60 milliárd forintot fordít a szociális szféra bérrendezésére. 2015. augusztus elején kezdődött meg a szociális dolgozók bérkiegészítéseinek átutalása, novemberben pedig a kormány döntött a további folyósításról. A bérkiegészítés a szociális életpályamodell bevezetéséig biztosított az ezen a területen dolgozóknak.

A kormány célja, hogy az egyeztetés minél szélesebb körű legyen, ezért rendszeresen üléseket tartana az Ágazati Érdekegyeztető Kerekasztal is, ahol az érintett valamennyi érdekegyeztető szervezet részt venne és kifejthetné álláspontját – közölték.

Forrás:http://orientpress.hu/151508

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Nők és szakszervezet

Lezajlott a Szikra Mozgalom által szervezett Nők és szakszervezet című beszélgetés, amelyben két tagszervezetünk tisztségviselője is megszólalat, akik korábban részt vettem a SZEF képzési programjában is. A teljes beszélgetés visszahallgatható.

Küzdelem a szélsőjobb ellen

A március 8-10. között zajlott nemzetközi esemény fő célkitűzése és alapgondolata az volt, hogy a szélsőjobbos politika és ideológia előtérbe kerülése, valamint egyre fokozódó jelenléte kapcsán a résztvevők megosszák a

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.