Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum alakult

A szociális ágazat reprezentatív szakszervezeteinek a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete valamint a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete részvételével.

A szociális ágazat reprezentatív szakszervezeteinek – a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete valamint a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete – részvételével, a mai napon megalakult a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

Mint azt a közleményükben írták, Nyitrai Imre, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára az alakuló ülésen arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság mindhárom követelésében történt előrelépés: a bérrendezés, a munkaközi szünet, valamint az ágazati érdekegyeztetés újraindítása ügyében is. A helyettes államtitkár hozzátette, az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságán 2014 augusztusa óta folynak az egyeztetések a szociális ágazati érdekképviseletekkel.

A fórum egyik napirendi pontja a bérkiegészítés volt, hiszen a kormány elkötelezett abban, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje azt a nagyon kemény munkát, amelyet a szociális ágazatban dolgozók végeznek, ezért 2014 óta a 2016. évi költségvetésben meghatározott összeggel együtt 60 milliárd forintot fordít a szociális szféra bérrendezésére. 2015. augusztus elején kezdődött meg a szociális dolgozók bérkiegészítéseinek átutalása, novemberben pedig a kormány döntött a további folyósításról. A bérkiegészítés a szociális életpályamodell bevezetéséig biztosított az ezen a területen dolgozóknak.

A kormány célja, hogy az egyeztetés minél szélesebb körű legyen, ezért rendszeresen üléseket tartana az Ágazati Érdekegyeztető Kerekasztal is, ahol az érintett valamennyi érdekegyeztető szervezet részt venne és kifejthetné álláspontját – közölték.

Forrás:http://orientpress.hu/151508

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós