Keresés
Close this search box.

Ma van a Szociális Munka Napja

Köszöntjük az ágazat dolgozóit és nagyobb megbecsülést, tisztes béreket kívánunk nekik!

A közösség, a társadalom megbecsülésének jeleként ünneplik világszerte november 12-én a Szociális Munka Napját. Hazánkban – ahol az emberek közel egyharmada küszködik olyan problémával, ami szociális kezelést, gondozást igényel -, is ezen a napon köszöntik a szakterület dolgozóit.

Szociális Munka Napja az International Federation of Social Workers (Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége) nevéhez kötődik. A szervezet jelenleg 77 országban rendelkezik tagszervezetekkel, köztük van a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete is. Az IFSW 1997-ben jelölte meg november 12-ét a szociális munka napjaként, amely minden évben jó alkalommal szolgál arra, hogy a szakterület szervezetei felhívják a közvélemény figyelmét azokra, akik az elesettekért dolgoznak.

Magyarországon az emberek közel egyharmada küszködik olyan problémával, ami valamilyen szociális kezelést, gondozást igényel. Szociális munkásnak lenni jóval több, mint munka: szolgálat ez a szó legnemesebb értelmében. Gyakorlói sajátos tudás birtokosai, akik a támogatást, segítséget igénylők részére a konkrét, azonnali, olykor nélkülözhetetlen segítségen túl konfliktuskezelő, válságmegoldó technikákat, módszereket is átadnak, hogy a mindennapi életben való boldogulást megkönnyítsék. A szegénység elleni küzdelemben gyakran emberfeletti munkát végeznek az utcai szociális munkások, a családsegítők, a hajléktalanszállók és más szociális intézmények munkatársai.

Minden év november 12-én azoknak az elesettekért, kirekesztettekért, támogatásra és segítségre szorulókért dolgozó szakembereknek mondunk köszönetet, akik felelősségteljesen, áldozatkészen és nagy szakmai alázattal végzik munkájukat. A szociális munka egyidős az emberiséggel, hiszen minden közösség gondoskodik az elesettekről, szegényekről, betegekről. Míg sok évszázadon keresztül az egyházak látták el a karitatív munkákat, ma már jórészt az állam feladata a szociális ellátás biztosítása. Ebben a szerteágazó munkában azonban nélkülözhetetlen a szociális munkás szakma és a társszakmák közötti együttműködés.

A társadalom fokmérője, hogyan él együtt a szegényekkel, hogyan gondoskodik a szegényekről, a segítségre, támogatásra szorulókkal. A kormány ugyanakkor azokat az eszközöket kívánja megtalálni, amelyekkel eredményesen küzdhet a szegénység ellen, a szociálisan rászoruló rétegek segítése érdekében.

Ebben a munkában különösen fontos partnereink a szociális munka világában tevékenykedő utcai szociális munkások, a családsegítők, a hajléktalanszállók és más szociális intézmények munkatársai, a szociális munkás képzés világszerte elismert oktatói, akik napi kapcsolatban vannak a rászorulókkal. A szociális munkás szakma képviselői a közösségvállalás eszméjét mindennapos, kemény küzdelem során igyekeznek gyakorlattá tenni, eredményekre váltani. Az olykor életmentő, komoly krízishelyzeteket elhárító azonnali segítség mellett válságmegoldó, konfliktuskezelő stratégiákat is átadnak a rászorulóknak, ezzel is segítve a mindennapi életben való boldogulásukat.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) köszönti a Szociális Munka Napja alkalmából a szociális szférában dolgozó tagszakszervezeteit, azoknak tagjait és a szféra minden dolgozóját. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a bérezésük még sok éves küzdelmük ellenére is elmarad nemcsak a nemzeti átlagtól, hanem sok esetben még a létminimum szintjét sem éri el. Ez elfogadhatatlan! A SZEF és a szférában tevékenykedő tagszervezetei mint eddig is, ezután is azon lesznek, hogy ez a megalázó egzisztenciális helyzet rendezésre kerüljön és a szféra dolgozói megkapják a kellő anyagi megbecsülést is munkájukért. 

Felhasznált forrás: http://www.sorsunk-jovonk.hu/szocialis_munka_napja.html

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik