Keresés
Close this search box.

2016-os uniós költségvetés: „A foglalkoztatottság növelése a legfőbb prioritás”

A menekültválság kezelése és a munkahelyteremtés is szerepel az EU 2016-os költségvetésének legvitatottabb területei között, mivel az EP több pénzt fordítana ezekre, mint a tagállamok állam- és kormányfői. Az EP-képviselők plenáris ülésen kedden vitáznak és szerdán szavaznak a Parlament álláspontjáról, majd három hetük van arra, hogy megegyezzenek a Tanáccsal. José Manuel Fernandes (néppárti, portugál) EP-képviselő, az egyik témafelelős válaszolt a 2016-os büdzsé kapcsán felmerült kérdéseinkre.

Az EP költségvetési szakbizottsága 157,4 milliárd eurós költségvetést javasol a következő évre. Mennyit költenének ebből a menekültválság megoldására és az EU külső határainak ellenőrzésére?

Az Európai Bizottság 1,2 milliárd eurót szán a migráció kérdésének rendezésére, beleértve a menekültek számának elosztását a tagállamok között. Mi további 900 millió eurót fordítanánk a migráció problémájának megoldására.

Mire fordítanák ezt az összeget?

A pénzt elsősorban a menekültek befogadására költenénk, fejlesztenénk a menedékkérőket befogadó állomások felszereltségét, felgyorsítanánk az adminisztrációt, nyelvtanfolyamokat szerveznénk.

Emellett erősítenénk az együttműködést a földközi-tengeri tagállamok között, valamint az információcserét migrációs és biztonsági kérdésekben az ügyintézők között.

Ugyanakkor a problémát kiváltó okokkal is foglalkoznunk kell, főként az EU-n kívüli országokban. Ezért növelnénk 206 millió euróval a külügyekre szánt forrást.

Mekkora összeget fordítanának a munkahelyteremtésre? Mondana néhány példát, pontosan hogyan növelnék a foglalkoztatottságot?

A jövő évi költségvetés fő prioritása, hogy növeljük a foglalkoztatottak arányát. Amennyiben a kohéziós politikákat is ide számítjuk, a 2016-os büdzsé egyharmadát, csaknem 50 milliárd eurót szánunk erre.

Támogatnánk az oktatást és képzést, segítséget nyújtanánk egyéni vállalkozóknak, vagy éppen infrastrukturális projektekhez. Az EP emellett kiemelt figyelmet szánna a fiatalok foglalkoztatottságára.

Csaknem a teljes uniós költségvetés érinti a foglalkoztatottságot. Támogatja a tanulók mobilitási programját (Erasmus+), a kis- és középvállalkozásokat (Cosme), a kutatást és fejlesztést (Horizon 2020), az infrastruktúrát érintő projekteket (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz, CEF) a beruházásokat (európai stratégiai beruházási alap), vagy éppen a gazdálkodókat.

Mire számít, hogyan alakulnak a tárgyalások a tagállamokkal?

Úgy gondolom, hogy a tárgyalás nehezen fog menni, mert volt már rá példa, hogy a Tanács nem tartotta a szavát bizonyos ügyekben, vagy olyan ambiciózus célokat tűzött ki megfelelő pénzügyi háttér nélkül, hogy ellehetetlenítette, hogy azok megvalósuljanak.

További hírek az Európai Parlamentből erre a linkre kattintva olvashatók.

REF : 20151023STO98905
 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet