Erőforrásként kell tekinteni az idős emberekre

A FERPA budapesti Kongresszusán több neves vendég között Földiák András SZEF elnök is felszólalt.

Egy idősödő társadalomban az idős emberekre erőforrásként és nem teherként kell tekinteni. Ezt hangsúlyozta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Nyugdíjas és Idős Emberek Európai Szövetsége és az Európai Szakszervezeti Szövetség nyugdíjasokat képviselő szervezetének 7. kongresszusán szerdán Budapesten. 

Az idős embereknek biztosítani kell egészséget, megélhetést és biztonságot, valamint méltóságot, aktív szerepvállalást a társadalomban, hogy erőforrásként tekinthessünk rájuk – emelte ki Novák Katalin

Felidézte, hogy a kormány az elmúlt években több intézkedéssel járult hozzá az idősek támogatásához, példaként említve a rezsicsökkentést, az idősebbek foglalkoztatása után a munkaadóknak járó adókedvezményt, valamint azt, hogy az alaptörvényben rögzítették: a felnőtt gyerekeknek kötelességük rászoruló szüleikről gondoskodni. 

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese elmondta, hogy a főváros 12 időskorúakat segítő intézményt tart fenn, amelyeket folyamatos beruházásokkal igyekeznek minél jobbá tenni. Hozzátette, a közlekedés akadálymentesítése is a főváros legfontosabb programjai közé tartozik. 

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke úgy vélekedett, hogy ma Magyarországon a nyugdíjrendszer stabil ugyan, de hozzá kötődően mégis nagyon sok a probléma. Ezek között említette, hogy a kétpilléres nyugdíjrendszert egypilléressé alakította a kormány, továbbá a nyugdíjkorhatár emelkedését, a nyugdíj melletti munkavégzés feltételeinek és a rokkantnyugdíjak rendszerének szigorítását, valamint legsúlyosabbként az öregségi nyugdíjazási formák szűkítését, a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj lehetőségének teljes megszüntetését. 

Földiák András kedvező lépésként említette, hogy a kormány lehetővé tette a nőknek a nyugdíjba menést negyven ledolgozott év után, úgy, hogy ebbe 32 év kereső tevékenységgel és nyolc év gyerekneveléssel eltöltött idő számítható be. Ezt a lehetőséget tavaly 120 ezer nő vette igénybe. 

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt mondta: az érdekegyeztetést az elmúlt években teljes mértékben leépítette a kormány. Elképzelhetetlennek nevezte, hogy egy szociális gazdaságban az állam áthárítsa a családokra azt, ami a feladata, és mindezt az alkotmányba is belefoglalja. Arról is beszélt, hogy az európai társadalmak elöregedése miatt nem mindegy, miként viszonyulunk a bevándorlás kérdéséhez. Ezzel összefüggésben a szakszervezeti szövetség elnöke “a szociális érzéketlenség mai példájának” nevezte azt, ami Magyarország határain és több pontján történik.

Forrás: MTI

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.