Keresés
Close this search box.

Erőforrásként kell tekinteni az idős emberekre

A FERPA budapesti Kongresszusán több neves vendég között Földiák András SZEF elnök is felszólalt.

Egy idősödő társadalomban az idős emberekre erőforrásként és nem teherként kell tekinteni. Ezt hangsúlyozta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Nyugdíjas és Idős Emberek Európai Szövetsége és az Európai Szakszervezeti Szövetség nyugdíjasokat képviselő szervezetének 7. kongresszusán szerdán Budapesten. 

Az idős embereknek biztosítani kell egészséget, megélhetést és biztonságot, valamint méltóságot, aktív szerepvállalást a társadalomban, hogy erőforrásként tekinthessünk rájuk – emelte ki Novák Katalin

Felidézte, hogy a kormány az elmúlt években több intézkedéssel járult hozzá az idősek támogatásához, példaként említve a rezsicsökkentést, az idősebbek foglalkoztatása után a munkaadóknak járó adókedvezményt, valamint azt, hogy az alaptörvényben rögzítették: a felnőtt gyerekeknek kötelességük rászoruló szüleikről gondoskodni. 

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese elmondta, hogy a főváros 12 időskorúakat segítő intézményt tart fenn, amelyeket folyamatos beruházásokkal igyekeznek minél jobbá tenni. Hozzátette, a közlekedés akadálymentesítése is a főváros legfontosabb programjai közé tartozik. 

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke úgy vélekedett, hogy ma Magyarországon a nyugdíjrendszer stabil ugyan, de hozzá kötődően mégis nagyon sok a probléma. Ezek között említette, hogy a kétpilléres nyugdíjrendszert egypilléressé alakította a kormány, továbbá a nyugdíjkorhatár emelkedését, a nyugdíj melletti munkavégzés feltételeinek és a rokkantnyugdíjak rendszerének szigorítását, valamint legsúlyosabbként az öregségi nyugdíjazási formák szűkítését, a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj lehetőségének teljes megszüntetését. 

Földiák András kedvező lépésként említette, hogy a kormány lehetővé tette a nőknek a nyugdíjba menést negyven ledolgozott év után, úgy, hogy ebbe 32 év kereső tevékenységgel és nyolc év gyerekneveléssel eltöltött idő számítható be. Ezt a lehetőséget tavaly 120 ezer nő vette igénybe. 

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt mondta: az érdekegyeztetést az elmúlt években teljes mértékben leépítette a kormány. Elképzelhetetlennek nevezte, hogy egy szociális gazdaságban az állam áthárítsa a családokra azt, ami a feladata, és mindezt az alkotmányba is belefoglalja. Arról is beszélt, hogy az európai társadalmak elöregedése miatt nem mindegy, miként viszonyulunk a bevándorlás kérdéséhez. Ezzel összefüggésben a szakszervezeti szövetség elnöke “a szociális érzéketlenség mai példájának” nevezte azt, ami Magyarország határain és több pontján történik.

Forrás: MTI

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik