Keresés
Close this search box.

Beépülnek a mozgóbér elemek az egészségügyi dolgozók alapbérébe

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága számára kiemelten fontos, hogy az ország teljesítőképessége szerint javítsa az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeit.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága számára kiemelten fontos, hogy az ország teljesítőképessége szerint javítsa az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeit.

Ennek érdekében jelen pillanatban is zajlik az egyeztetés a szakmai szervezetekkel és szakszervezetekkel az ágazati szintű, egységes szabályozás megteremtése érdekében. 2015. július 1-jétől sor került az egészségügyi dolgozók mozgóbér befagyasztásának megszüntetésére, amellyel biztosítottá vált a 2012. és 2013. évben béremelésben részesülő egészségügyi dolgozók változó bér elemeinek (ügyeleti díj, készenléti díj, túlmunka díja, műszakpótlékok) alapbér szerinti elszámolására.

Az intézkedés végrehajtásához idén 5,33 Mrd Ft forrás áll rendelkezésre. Mindez nagyságrendileg 43 000 betegágy mellett dolgozó egészségügyi szakdolgozót és 18 000 betegágy mellett dolgozó orvost érint. A mozgóbér elemek alapbérhez történő igazításával érintett szakdolgozók jövedelme átlagosan bruttó 5-15 ezer, az érintett orvosoké bruttó 20-25 ezer forinttal lehet magasabb.

Az eltérő intézményi gyakorlat miatt a változó bérek rögzítésének és elszámolásának gyakorlata is különböző lehet. Éppen ezért a végrehajtás zökkenőmentes biztosítása és az esetleges félreértések elkerülése érdekében az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a Magyar Államkincstár és a szakmai szervezetek megállapodtak abban, hogy a bérkiegészítés teljes körűen első alkalommal 2015. szeptember hónapban kerül kifizetésre a 2015. július 1-jét követő túlmunkára vonatkozó elszámolások tekintetében.

A támogatási összeg igénylésének folyamatáról szóló részletes tájékoztatót, a kitöltendő adatlapot, valamint az adatlap részletes kitöltési útmutatóját az Országos Egészségbiztosítási Pénztár valamennyi intézmény részére 2015. július 27.-én megküldte. Az adatszolgáltatás megküldésének határideje legkésőbb 2015. augusztus 17. 8.00 óra. Az adatszolgáltatás határidőn belüli teljesítése az érintett szolgáltatók részére kötelező érvényű.

(EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/mozgober-rendezes

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elindult a munkaképesség-vizsgálat projektünk

2024. április 12-én elindult a SZEF Szervezkedő munkavédelem: Munkaképesség-vizsgálat projektje. A személyes megkeresésen alapuló, papíralapú mérésbe több tagszervezetünk, több mint 30 aktivistája kapcsolódott be és előreláthatólag 1000-1200 munkavállalót vonnak be

Csóti Csaba a Klubrádióban

Csóti Csaba volt a Klubrádió Szolidaritás című műsorának a vendége. A SZEF elnöke a szakszervezeti oktatásról, valamint a közszféra helyzetéről beszélgetett a műsorvezető Selmeci Jánossal. Meghallgatom a a Klubrádió Szolidarítás