Közösen egy erősebb európai szakszervezeti mozgalomért

Veronica Nilsson, ETUC konföderációs titkár beszéde a SZEF Jubileumi Ünnepségén.

Kedves Kollégák, kedves Barátaim!

Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek ma Veletek, amikor a SZEF megalakulásának 25. évfordulóját ünneplitek.

Ez kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy megünnepeljétek, hogy a SZEF fontos szerepet játszott Magyarországon az elmúlt 25 évben, visszaemlékezzetek azokra az eredményekre, amit a SZEF elért, és gondoljatok arra is, hogy milyen szerepet fog játszani a jövőben nemcsak Magyarországon, hanem az ETUC-ban is.

Nehéz időket élünk. A válság, ami 2008-ban kezdődött, sokféle negatív hatást gyakorolt a munkavállalókra. A munkaerő-piac liberalizálása, a bérek és a nyugdíjjogosultságok visszavágása, a közszolgáltatások lefaragása, a növekvő szegénység és az egyenlőtlenségek növekedése – csak hogy néhányat említsünk a nehézségek közül, amikkel szembekerültünk.

Ahhoz, hogy vissza tudjuk fordítani ezeket a folyamatokat, erős szakszervezetekre van szükség Magyarországon, és erős szakszervezetekre van szükség Európában is.

Számos megszorító intézkedés kifejezetten a közszférát érintette a költségvetési kiadások szigorú csökkentése miatt.  Ezért kell biztosítani, hogy a szakszervezetek erősek legyenek, hogy meg tudják védeni a közszférában dolgozó munkavállalókat.

Az ETUC a közszférába történő nagyobb mértékű befektetésre szólít fel. Minőségi közellátást akarunk a gyermek- és idősgondozásban, az egészségügyben, az oktatásban és képzésben, a víz-, a hulladék és egyéb szolgáltatásokra vonatkozóan. Ezeknek a szolgáltatásoknak hozzáférhetőeknek kell lenniük mindenki számára. Se további liberalizálást, sem privatizálást nem akarunk a közszolgáltatásokban.

Jelenleg a prioritásaink kidolgozása zajlik az ETUC kongresszus miatt, mely Párizsban lesz, és szeptember 29-én kezdődik. Új főtitkárt és új titkárságot is fogunk választani. 

Erősebbé szeretnénk tenni az ETUC-t, hogy meg tudjunk felelni a kihívásoknak, melyekkel szembesülünk, és azért, hogy egy jobb Európát tudjunk létrehozni.

A legfontosabb kihívások most, hogy hogyan fogalmazzuk újra az ETUC szerepét, hogyan legyünk egyre offenzívabbak, és hogyan érjünk el több konkrét eredményt a munkavállalók számára.

Négy fő prioritást határoztunk meg, amire összpontosítani kell:

  • a gazdasági fellendülést és minőségi munkahelyteremtést,
  • a gazdasági kormányzást,
  • az ipari kapcsolatokat és szociális párbeszédet,
  • valamint az európai szociális modellt és a munkavállalói jogokat.

A sikerünk azon múlik, hogy képesek leszünk-e mozgósítani a munkavállalóinkat és új tagokat beszervezni, tudjuk-e befolyásolni a döntéshozókat és a közvéleményt. Ez nem lesz könnyű, de nincs más választásunk. Sikerülnie kell. De ehhez sok kemény munka áll még előttünk.

Számíthattok a támogatásunkra a magyar szakszervezeti mozgalom megerősítését célzó törekvéseitekben és a különböző szakszervezetek közötti együttműködés javításában.

Mi is számítunk a ti támogatásotokra abban, hogy közösen egy erősebb európai szakszervezeti mozgalmat építsünk fel.

Engedjétek meg, hogy összefoglalásképpen köszönetet mondjak Nektek az ETUC-ban játszott konstruktív szerepetekért.

Nagyon boldog születésnapot és sikeres kongresszust kívánok, sok sikert a jövőbeli munkátokhoz és várakozással tekintek az elé, hogy együtt egy erősebb szakszervezeti mozgalmat tudjunk felépíteni. 

Elhangzott 2015. június 12-én a Magyar Nemzeti Galériában, a SZEF 25 éves jubileumi ünnepségén.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?