Keresés
Close this search box.

Tájékoztató a NILO Tanács üléséről

Részlet a NILO Tanács 2015. április 15.-i ülésének jegyzőkönyvéből.

Dr. Agg Géza, a SZEF képviselője azzal a kéréssel fordult a Tanács Kormányzati Oldalához, hogy adjon magyarázatot az Országgyűlés által 2015. április 14-én elfogadott, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény azon rendelkezése kapcsán, amely a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok esetében megtiltja a hivatásos állomány szakszervezethez való csatlakozását, illetve hivatásos állomány érdekvédelmét szolgáló szakszervezet működését (a törvény 333. §-a).

Utalt arra, hogy ezen szolgálatoknál jelenleg működnek szakszervezetek, amelyek hatékonyan ellátják a hivatásos állomány érdekképviseletét. Aggályosnak tartotta az említett rendelkezést, amely véleménye szerint ellentétes az uniós és az ILO-s alapelvekkel az egyesülés és szervezkedés szabadságát érintően.

Jelezte, hogy a szervezete minden lehetséges hazai és nemzetközi fórumot (beleértve az ILO-t is) igénybe kíván venni ezen rendelkezés hatályba lépésének megakadályozására, illetve hatályon kívül helyezésének kikényszerítésére.

A Munkavállalói Oldal szolidaritásáról biztosította a SZEF képviselőjét. A képviselő által felvetett aggályok kapcsán Modori László helyettes államtitkár (NGM) jelezte, hogy a kérdés tekintetében nem rendelkezik feladat- és hatáskörrel, továbbá ígéretet tett az illetékes szaktárcától történő tájékoztatás kérésére, illetve annak a SZEF-hez történő továbbítására.

Részlet a NILO Tanács 2015. április 15.-i ülésének jegyzőkönyvéből.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet