Tiltakozás a kulturális kormányzat eljárása ellen

A KKDSZ felhívása

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének Elnöksége mindeddig úgy gondolta, hogy szakmai fejlesztési kérdésekben nem feltétlenül szükséges az intézményi keretrendszerbe forrást bevonó, más szempontok alapján mégis vitatható kérdésekben állást foglalnia. Ezért eddig nem nyilatkoztunk a városligeti projektről. 2014 novemberében meghívtuk Baán László miniszteri megbízottat a KKDSZ szakmai fórumára, hogy megismerjük az érveit, miközben a projekt számos ellenzőjének véleményéről nyilvános fórumokon nem kértünk véleményt.

Most azonban ki kell nyilvánítanunk, hogy a „444” hírportál által a mellékelt linkben közölt adatok alapján tiltakozunk a kulturális kormányzat eljárása ellen! A hivatkozott tudósítás alapján egyértelmű, hogy ma Magyarországon a közgyűjteményekben nem arányosan kerülnek a közpénzek felhasználásra. Komoly gyűjteménnyel és szakemberekkel rendelkező városi múzeumnak vagy könyvtárnak nem jut a havi teljes működésére (bérre, járulékra, fenntartásra, beszerzésre és szakmai kiadásokra) még annyi sem, mint amennyi ennek a cégnek csak irodabérlésre!

http://444.hu/2015/02/19/meg-a-tereprendezest-se-kezdtek-el-de-mar-majd-egymilliardot-elkoltottek-a-varosligeti-muzeum-negyedre/

Magyarország 2015. évi központi költségvetése 19,1 milliárd forintot biztosít az önkormányzati fenntartású könyvtárak, múzeumok, művelődési házak fenntartására. Ez az összeg mintegy 7500, azaz hétezer ötszáz intézmény és civil szervezet között oszlik meg. Ilyen finanszírozási helyzetben nem támogatható olyan koncepció, mely egyetlen vállalkozás keretében egy, még nem létező intézmény előkészítő munkálataira akkora összeget (890 milliót) különít el, mint amennyi 350 másik, működő intézménynek jut!

Ezúton követeljük a kormány képviselőitől, hogy csökkentsen ezen az aránytalanságon! Biztosítson a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt kiadásainak színvonalát távolról megközelítő támogatást minimálisan a városi szintű közgyűjteményi és közművelődési intézményeknek is! Amennyiben más forrásból nem tud a kulturális intézmények és civil szervezetek méltatlan, működést akadályozó, nehéz gazdasági gondjain enyhíteni, akkor a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. nagyvonalú finanszírozását szüntesse be és ezt az összeget fordítsa a kultúra támogatásának a javítására!

Budapest, 2015. február 26. 

Földiák András

elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az