Keresés
Close this search box.

A jogállástörvények módosítását tervezi a kormány

Április 1-től fontos, a munkavállalók számára kedvezőtlen változások bevezetését tervezi a kormány

A Trócsányi László igazságügyi miniszter által benyújtott T/3019 – Egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról címet viselő törvényjavaslat fontos változásokat vezetne be a közszféra több munkavállalói köre tekintetében.  

Ilyenek változások például: 

– Lazítanának az áthelyezés szabályain, így akinek 10 év fölötti gyermeke van, annak el kell fogadnia, hogy akár három órát is kell utaznia a munkahelyére oda-vissza naponta.

– A javaslat lehetővé tenné a kormányhivatalok közötti kirendelést. Évente 50 napra a kormánytisztviselő beleegyezése nélkül is kirendehetővé válna, azaz más helységbe, megyébe irányíthatják munkavégzés céljából. 

– Megtiltanák a szakszervezeti tisztségviselőknek, hogy a Magyar Kormánytisztviselői Karban testületi tagok vagy tisztségviselők lehessenek.

– Szigodornak az elkalmazás szabályai, az állam csak olyan személlyel létesíthet a közszférában jogviszonyt, aki – igazodván az egyes jogállások alapvető jellegéhez – ellen nem indult olyan bűncselekmény miatt büntetőeljárás, amely fokozottan megkérdőjelezheti az adott szervbe (munkakörbe) vetett bizalmat.

A részletes törvényjavaslat elérhető a Parlament honlapján, ill. lehtölthető a csatolmányból.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik