Keresés
Close this search box.

Káosz várható a közigazgatásban márciustól!

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közös véleménye

Benyújtották az Országgyűlésnek a T.2329 számú törvénytervezet, mely a közigazgatás átalakításáról, reformjáról szól. Ez az elmúlt két hétben a második salátatörvény tervezet, mely igen lényeges módosításokat tartalmaz, ilyen pl. a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése is. Mindkét tervezet társadalmi egyeztetés nélkül került beadásra.

A T.2329 számú tervezet szerint 2015. március 1-től a kormányhivatalokban megszűnnek a szakigazgatási szervek. Az eddig elkülönített és hatékony szakmai munkavégzés márciustól beintegrálódik a kormányhivatalok szervezetébe és megszűnnek a társadalombiztosítás, az erdészet, a földhivatal, a munkaügyi központ, a gyámhivatal, állategészségügy, mérésügy, geodézia stb. helyi intézményei.

Indoklásul azt halljuk, hogy spórolni kell a közigazgatásban, és a közszolgák létszámán.

Ez a szakszervezetek számára elfogadhatatlan, és tiltakozunk, hogy a közigazgatási reform ilyen változtatásokkal társadalmi egyeztetés nélkül valósuljon meg.

Egyes szervezetek gyakorlatilag működésképtelenné válnak. Az eszközök és források szétosztásáról, szakmai informatikai rendszerek működésének biztosításáról  nem is beszélve.

Tiltakozunk a médiában hallható tervezett létszámcsökkentés miatt is, mert a jelenlegi apparátus is csak túlmunkával tudja a feladatát ellátni, és ezt ellentételezés nélkül teszik. Mindezt tetézi még a januártól bevezetendő egységes kormányzati ügyiratkezelő rendszer, amelynek részleteit még ma sem ismerjük.

A törvényjavaslat elfogadhatatlan, mert a Miniszterelnökségen még a törvényjavaslat beterjesztése előtt néhány nappal is „ködösítettek”a várható közigazgatási reformmal kapcsolatban.  Júliusban a Miniszterelnökségre eljuttatott levelünkben több kérdést tettünk fel, de választ a mai napig nem kaptunk.

Jelezzük, amennyiben a jelenlegi formában kerül elfogadásra a törvény akkor totális káosz várható a közigazgatásban és az állampolgárok ügyeinek intézése lényegesen meghosszabbodik.

Követeljük, hogy kormány – még a benyújtott módosítások elfogadása előtt – tartson érdemi társadalmi egyeztetést.

Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége         Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés  

A csatolmányban olvasható a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete tiltakozása.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros