Keresés
Close this search box.

Fontos tájékoztató önkéntes pénztártagoknak

Közérdekű információ

A pénzmosás elleni törvény (a 2007. évi CXXXVI. tv.) rendelkezése szerint 2014. december 31-ig minden pénztártagot személyesen be kell azonosítania a pénztáraknak. Természetesen ez a kötelezettség csak azokra a tagokra vonatkozik, akik személyes közreműködésével eddig nem történt meg az azonosítás. A törvény minden önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárra vonatkozik.

Mi történik, ha hiányzik év végén a beazonosítás?

A törvénynek megfelelően a be nem azonosított tagok számlája 2014. december 31-én éjfélkor zárolásra kerül, így semmilyen kifizetés részükre ezt követően nem lehetséges, amíg az azonosítást el nem végzik.

Ennek megfelelően az érintett tagok 2015. január 1-jétől nem tudják használni az egészségkártyájukat, így kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik ezzel szeretnének például a gyógyszertárban fizetni. Ugyancsak nem kaphatják meg az egészségpénztárba benyújtott készpénzes számlájuk ellenértékét sem.

Fontos tudnivaló, hogy az egyéni számla zárolás esetén is teljes biztonságban van a Pénztárban. A határidő lejárta semmilyen formában nem fenyegeti a már felhalmozott megtakarítást: az a jövőben is a Pénztártag rendelkezésére áll, ám 2014. december 31-e után csak akkor tud hozzáférni, ha azonosította magát.

Ha a beazonosítás december 31-ig mégsem történik meg, az egyéni számlán lévő összeg 2015-ben is termel hozamot a Tag számára, a számlára befizetés is érkezhet, a beérkező összeg az egyéni számlán jóváírásra kerül.

Amint a beazonosítás megtörtént, a kártya használata és a kifizetés a korábbiaknak megfelelően történik.

Hogyan is történik a beazonosítás?

A tagok beazonosítása személyesen kell, hogy megtörténjen

A beazonosítás menete:

  • A tag beazonosításához szükség van a Pénztártag érvényes személyes okmányaira (személyi igazolványvagy jogosítvány vagy útlevél ÉS lakcímkártya).
  • Az ügymenet felgyorsítása érdekében érdemes ezeket már másolatban is magunkkal hozni, vagy ott a helyszínen történik meg a fénymásolás.
  • Amennyiben valaki nem járul hozzá személyes iratainak fénymásolásához, úgy egy formanyomtatványt kell a helyszínen kitölteni, és aláírni.
  • Az eredeti okmányok bemutatása mindkét esetben elkerülhetetlen, így azokat ne felejtse otthon senki.

Az azonosítás pár perc alatt megtörténik, ha az okmányok rendben vannak és a másolatokat a személy viszi magával. Csupán néhány további perccel hosszabbodik az ügyintézés, ha az okmányok másolása, vagy a nyomtatvány kitöltése a helyszínen történik.

Ne várjunk az év végéig!

Ne halasszuk a beazonosítást a karácsonyi készülődésre, amikor amúgy is sok a dolgunk. Érdemes minél előbb elvégezni a procedúrát, a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében. Az év utolsó hónapjában „roham” várható, így akár az adatok feldolgozási ideje is hosszabb lehet, ezt is megelőzhetik, ha december előtt végzik el az azonosítást.

Forrás: www.mkbep.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.