Keresés
Close this search box.

Beszámoló: Európai Közigazgatási Vezetők (EUPAE) – TUNED közös rendezésű konferencia

Európai Uniós Projekt A KISZOLGÁLTATOTT EMBEREK/RÉTEGEK MINŐSÉGI KISZOLGÁLÁSÁÉRT

A 2014. november 6-7-én megrendezett konferencia az Európai Unió Központi Közigazgatási Szociális Párbeszéd Bizottságának ez évi programjába illeszkedett bele.

Magyarországot kormányzati részről nem, szakszervezeti részről pedig Pető Andrea a KSZSZ irodavezetője, illetve Cserfai Bálint a KSZSZ IB elnökségi tagja képviselte.

A párizsi Pierre Mendes konferencia központban tartott záró konferencia célja az volt, hogy elemezze és összegezze a korábban Bukarestben és Rómában megrendezett szeminárium felvetéseit, eredményeit, illetve kiértékelje a korábban kiküldött kérdőíveket.

NOVEMBER 6. csütörtök

A konferencia első napján a résztvevőket Thierry Le Goff, a francia Közigazgatási és Közszolgálati Főigazgatóság helyettes vezetője, valamint Marilyse Lebranchu, a francia decentralizációért és közszolgálatért felelős miniszter üdvözölte.

A miniszter asszony örömét fejezte ki afelett, hogy Franciaország adhat otthont ennek a konferenciának, melynek kitűzött céljait nagyra értékeli. Felhívta a figyelmet arra is, hogy országában az újonnan bevezetett közszolgálati törvény úgy került kidolgozásra, hogy figyelembe vették az EU Központi Közigazgatás Szociális Párbeszéd Bizottság által 2012. december 12-én elfogadott „Keretmegállapodás a minőségi közszolgáltatásért” című dokumentumban leírtakat.

Ezek után Thierry Le Goff prezentálta a „ Keretmegállapodás”-ban foglaltakat azok számára, akik nem ismerték a tartalmát.

A délelőtt következő előadója Nadja Salson, a TUNED koordinátora volt, aki egy remek prezentáció keretében ismertette a mostani konferencia előzményeit, a projekt célját és várható hatását, eredményeit. ( Az angol nyelvű prezentációt csatoljuk az emlékeztetőhöz.)

Elmondta, a projekt célja, hogy előmozdítsák a 2012-ben aláírt Keretmegállapodásban foglaltak megvalósulását nemzeti szinten. Ehhez 13 résztvevő országban vizsgálták meg a szolgáltatások színvonalát az alábbi három csoportnál: menedékkérők, fiatal munkanélküliek, alacsony nyugdíjjal rendelkezők.

A projekt alapjául egy kérdőíves felmérés szolgált, amit a résztvevő országokban a felsorolt szolgáltatásoknál mind a munkáltatók, mind a munkavállalók, mind pedig a szolgáltatásokat igénybe vevők kitöltöttek.

Az így kapott eredményeket Raffaello Greco Tonegutti, a projekt szakértője elemezte.

Elmondta, hogy összesen 2.551 kérdőívet töltöttek ki.

A kérdőívek elemzéséből és a két szemináriumon elhangzottakból az alábbi következtetéseket vonta le:

  • A Keretmegállapodást és annak tartalmát kevés helyen ismerik
  • Nincs közös elképzelés vagy megállapodás arról a munkaadók és a munkavállalók között, hogy mi a minőségi közszolgáltatás
  • A vizsgált szolgáltatásoknál kevés a személyzet, ez fokozza a munkaterhelést, a felelősséget és a feladatok számát, de a fizetést nem
  • nyelvi és kulturális nehézségek léphetnek fel
  • Kevés a koordináció a különböző szervezetek között
  • Alacsony színvonalú a fogadás/üdvözlés, hosszú a várakozási idő
  • Kevés lehetőség van tréningre és a kikapcsolódásra a munkavállalók között.

Délután egyrészt Roberto Innarella, a Torino megyei fiatal munkanélküliekkel foglalkozó hivatal munkatársa Olaszországból tartott prezentációt arról, hogy szervezetük milyen programot dolgozott ki annak érdekében, hogy a fiatal munkanélküliek (akik száma az EU-ban eléri az 5,6 milliót!) nagyobb eséllyel, gyorsabban találjanak munkahelyet, másrészt 2 munkacsoport került megalakításra a résztvevőkből, akik a kérdőívek alapján felszínre került következtetéseket végig olvasva/elemezve igyekeztek összefoglalni a legfontosabb feladatokat, célkitűzéseket, amik egy dokumentumba bekerülve a közeljövőben aláírásra kerülhetnek a Szociális Párbeszéd Bizottságban. 

NOVEMBER 7. péntek

A délelőtt folyamán a két csoport által előző napon megfogalmazott következtetések előadására került sor.

A prezentációk elhangzása után kisebb vita bontakozott ki a munkavállalók és a munkáltatók között néhány kérdésben, amely előre vetítette a megegyezés nehézségének árnyékát.

A végső következtetések levonására és az ajánlások összefoglalására Stefano Pizzicannella-t, az olasz közszolgálati minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős részlegének igazgatóját kérték fel, aki emellett tájékoztatást adott arról is, hogy az olasz elnökség féléve alatt milyen események, értekezletek voltak az EUPAE / TUNED közös rendezésében és mi várható még.

A konferencián piszkozatban elkészült ajánlásokat a TUNED és az EUPAE titkársága fogja végleges formába önteni, és november 25-én Brüsszelben megrendezett Szociális Párbeszéd Bizottsági ülés, illetve  a Rómában december 5-én megrendezésre kerülő TUNED / EUPAN találkozó napirendjére felvenni.

A konferencia részvételi költségeit az EU project biztosította.

Budapest –  Pécs, 2014. november 27.

Készítette: Pető Andrea – Cserfai Bálint sk.

Látta: dr. Agg Géza sk.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.