A FERPA főtitkárának budapesti látogatása

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatának meghívására 2014.november 24-26-án Budapestre látogatott a FERPA (La Fédération Européenne des Retraités et des Personnes Agées) főtitkára, Bruno Costantini.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatának meghívására 2014.november 24-26-án Budapestre látogatott a FERPA (La Fédération Européenne des Retraités et des Personnes Agées) főtitkára, Bruno Costantini. Főtitkárként első alkalommal látogatta meg a két magyarországi tagszervezetet az MSZOSZ Nyugdíjas Szövetségét és a SZEF Nyugdíjas Tagozatát.

November 24-én, hétfőn egy munkavacsora keretében megbeszélést folytatott Varga Lászlóval, a SZEF elnökével és Tóth Mihállyal a MaSZSZ Nyugdíjas Tagozata elnökével. A megbeszélésen szakszervezetpolitikai kérdések, a 3 konföderáció folyamatban lévő egyesülésének helyzete és a látogatás programjának pontosítása került szóba.

Kedden ellátogatott az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságra, ahol megbeszélést folytatott prof. dr. Mészáros József főigazgatóval. A megbeszélésen a főigazgató a magyarországi társadalombiztosítás kialakulásától (1913) kezdve részletes tájékoztatást adott tevékenységükről és lehetőségeikről, ismertette az un. bismarck-i rendszerű magyar nyugdíjrendszert, annak előnyeit és hátrányait. A Főigazgatóság elektronikus nyilvántartási és ügyintézési rendszere jól működik, mindent elkövetnek, hogy a nyugdíjasok időben kézhez kaphassák havi járandóságukat. Kiemelte, hogy ők a jogszabályok végrehajtói, a nyugdíjrendszer nyilvánvaló hibáiról, a nyugdíjak mértékéről nem tehetnek. Costantini főtitkár  tájékoztatta a vendéglátóit az Európai Szakszervezeti Szövetség keretében működő FERPA tevékenységéről, helyzetéről.

Ezt követően az MSZOSZ székházában a főtitkárral megbeszélést folytatott Pataky Péter, a MaSZSZ elnöke, aki részletes tájékoztatást adott a szakszervezeti mozgalom magyarországi helyzetéről, a három konföderáció egyesüléséről és az európai szakszervezeti mozgalomban való jelenlétünkről. Ezután került sor a Nyugdíjas Tagozat elnökével, Tóth Mihállyal és az Elnökség tagjaival való beszélgetésre, ahol a nyugdíjasokra nehezedő problémák és az alacsony, mintegy 1,5 millió nyugdíjast szegénységben tartó nyugdíjak mértéke is felmerült.  Elmondtuk, hogy a Tagozat elsőrendű céljának tekinti az érdekvédelmet és az idősek helyzetének könnyítését bármiféle intézkedéssel szemben, s röviden vázoltuk neki rövid távú terveinket, programunkat.

A délutáni program keretében a főtitkár meglátogatta a XX. kerületben működő MSZOSZ területi és nyugdíjas alapszervezetet. Ezen a nyugdíjasok kerületi titkára a jelen lévő több mint 120 nyugdíjas tagot tájékoztatta a főtitkár látogatásának céljáról. Ezután Bruno Costantini röviden ismertette a FERPA működését, céljait, törekvéseit, majd több konkrét kérdésre felelt részletesen. A program után a főtitkár külön köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hogy lehetősége volt találkozni ilyen nagy létszámú nyugdíjas szakszervezeti taggal.

November 26-án délelőtt a Nyugdíjasok Országos Képviseletében dr. Talyigás Katalin és Sörös István alelnökök bemutatták szervezetet, kitérve a nehézségekre, kiemelve a szervezet szűkös anyagi helyzetét és a kormánnyal való párbeszéd teljes hiányát. Bruno Costantini a FERPA tevékenységének bemutatásakor kitért — a FERPA által indított–  a hosszan tartó gondozással kapcsolatos európai polgári kezdeményezés (European Civil Initiative – ECI) helyzetére is. Dr. Talyigás Katalin ebben a témakörben egy Budapesten 2015.-ben megrendezendő konferencia megszervezését javasolta.

A Parlamentben egy rövid séta keretében megtekintette a magyar szent koronát és a koronázási jelvényeket, valamint az őrségváltást. Ezután a parlament alelnökének irodájában Costantini főtitkárt Korózs Lajos országgyűlési képviselő fogadta, aki részletes tájékoztatást adott az elmúlt két évtizedes, idősek érdekében végzett munkájáról. A képviselő javasolta a FERPA-nak egy brüsszeli központú idősügyi stratégiai kutató intézet, csoport létrehozását, amely egész Európára érvényes kutatásokat , megállapításokat és irányelveket dolgozna ki az Európai Bizottság és az EU Parlament részére, melyet minden tagországnak illene betartani. Ebben ő maga vállalna is feladatot, felajánlotta közreműködését. A javaslatot a főtitkár úr nagy érdeklődéssel hallgatta és pozitívan fogadta. Korózs képviselő úr javasolná a már egyszer kidolgozott Idősügyi Stratégia végrehajtását és egy reprezentatív Idősügyi Tanács létrehozását. A képviselő felsorolt egy sor európai problémát, amely az időseket is érinti, azonban alapvetően a befizetők és részesülők arányának felbomlása jelent veszélyt. Ez viszont a munkahelyek csökkenésének és a nagy arányú munkanélküliségnek tudható be, természetesen a demográfiai helyzet sem kedvező Európa nagy részében.  A most születettek is csak 20-25 év múlva léphetnek be a befizetők sorába, addig nem várhatunk.

Fentiekkel a főtitkár egyetértett, sürgetőnek tartja a FERPA az idősek helyzetének jobbítását, mivel az utóbbi 4 évben Európában 7 millióval nőtt a szegénységben élők száma. A FERPA tevékenységével ebbe az irányba halad, így pl. indított egy európai népi kezdeményezést (NCI) a hosszú ápolást igénylők gondozásának alapjoggá tételére, amely a családon belüli ápolást végzők – főleg nők – hátrányos nyugdíjhelyzetét is orvosolni kívánja.

2014.november 27.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?