Keresés
Close this search box.

Több bért a dolgozóknak!

MASZSZ program a dolgozói szegénység ellen

A Magyar Szakszervezeti Szövetség részletes középtávú szakmai programot dolgozott ki a dolgozói szegénység csökkentése és a Magyarországon tapasztalható bérfeszültségek megoldása érdekében.

Több bért a dolgozóknak! – mondhatnánk, hogy ez általános szakszervezeti követelés, amely mindig időt álló. Azonban a mai helyzetben hitünk szerint ez nem csak egy közhely, hanem a gazdasági válság által okozott társadalmi krízis megoldásának egyetlen valódi eszköze.

Természetesen tudjuk, hogy a magyar gazdaság, mint nyitott gazdaság más országokkal versenyez. A versenypályán ugyanúgy ott találhatóak a környező országok, mint ahogy Kína, India, afrikai országok, vagy az Amerika Egyesült Államok. Minden szereplő az előállítási költségeken igyekszik faragni, és elérni, hogy az ő terméke legyen a legolcsóbb a piacon. A nyersanyagok ára mellett az egyik leginkább emlegetett szempont a bérek, a munkaerő költsége. Amennyiben adott terméket tekintve ez túl magas, akkor a teljes előállítás költségeket is megnöveli, a termék versenyhátrányba kerül. Kínálkozik tehát, hogy versenyképességük erősítés érdekében csökkentsük a béreket. De meddig? És tényleg tudunk olyan olcsók lenni, hogy megérje? A válaszunk: nyilvánvalóan nem!

Van-e más lehetőségünk?

Igen van. Fogalmazzunk egyszerűen: Több bért kell adni!

A részletes programterv teljes terjedelmében a csatolmányban olvasható.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik