Keresés
Close this search box.

A legnagyobb konföderáció szolidáris a Közdemoszszal

Szolidáris a közszolgálatban dolgozókkal az új érdekvédelmi konföderáció, a tagok többségét tömörítő Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Szolidáris a közszolgálatban dolgozókkal az új érdekvédelmi konföderáció, a tagok többségét tömörítő Magyar Szakszervezeti Szövetség. Az MSZSZ egyetért a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (Közdemosz) 20 százalékos béremelési követelésével, ezért elnöksége a napokban dönt arról, hogy a tervezett akciók közül melyikhez, s milyen formában csatlakozzanak.

Az elsők között biztosítja szolidaritásáról a béremelésükért küzdő közszolgálatban dolgozókat a legnagyobb hazai konföderáció, a decemberben alakult Magyar Szakszervezeti Szövetség. Az MSZSZ támogatja a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (Közdemosz) bejelentett demonstrációsorozatát. Arról azonban, hogy a mintegy 250 ezer tagot tömörítő szervezet mikor, milyen formában vesz részt a Közdemosz megmozdulásain, a konföderáció elnöksége fog dönteni, várhatóan a hét végén. A szövetség méltatlannak és felháborítónak tartja, hogy az ágazatban hat éve nem emelkedtek a bérek, s a jogos felzárkóztatási követelést a mai napig nem teljesítette a kormány.

Mint ismert, a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottságát 2013. november 18-án öt országos konföderációhoz tartozó 28 közszolgálati szakszervezet alakította meg azzal a céllal, hogy 20 százalékos béremelést harcoljon ki az ágazatban dolgozók számára. A béremelésről a bizottság legutóbb december 16-án tárgyalt a kormányzat képviselőivel, akik nem vitatták a követelés jogosságát, s állítólag nem is tekintik lezártnak a tárgyalásokat, de új ajánlattal azóta sem álltak elő.

A Közdemosz hamarosan kezdődő akciósorozata részeként először január 25-én civil szervezetek „Szabad Oktatásért” címet viselő demonstrációjához csatlakoznak, majd február 21-22-én „Közpanasz 1365 percben” címmel közszolgálati panasznapokat tartanak, február 23-án pedig a közszolgálati szegények megsegítésére jótékonysági koncertet rendeznek.

Az MSZSZ egyébként a Közdemosztól függetlenül is részt vesz a szabad oktatásért szervezett tüntetésen, s a hétvégi ülésen döntenek az elnökség tagjai arról, hogy mozgósítják-e erre a napra – január 25-ére – a tagszervezeteiket.

Pataky Péter elnök              Székely Tamás alelnök           Varga László alelnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet