Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság Demonstrációja

A Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság petíció átadással egybekötött demonstrációt tartott a szociális ágazatban dolgozók erkölcsi és anyagi elismeréséért az EMMI épülete előtt.

 

Budapest, 2013. okt. 7. – Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság (amelynek tagszervezetei: Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége, Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, Független Egészségügyi Szakszervezet, Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete, Nyugdíjasok Országos Képviselete, Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete, Szociális Szakmai Szövetség, Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete, Szociális Dolgozók Munkástanácsa, Autonóm Területi Szakszervezet)

15:00 órai kezdettel petíció átadással egybekötött demonstrációt tartott a szociális ágazatban dolgozók erkölcsi és anyagi elismeréséért, az ágazati bérrendezésért, valamint a kormányzattal való érdemi párbeszéd létrejöttéért; azEmberi Erőforrások Minisztériuma Bp., V. ker. Akadémia utca 3 sz. alatti épülete előtt.

A demonstráció, az ágazat dolgozóinak és ellátottjainak segélykiáltása a szociális védőháló repedéseinek befoltozásáért, a megkezdett szakmai-ágazati egyeztetésen megfogalmazott követelések teljesüléséért és az ágazat dolgozóinak 2014. évet érintő bérintézkedések pozitív irányú megváltoztatásáért!

A több száz résztvevő a Széchenyi térről vonult át az EMMI Akadémia utcai épülete elé hangos dobszóval, dudaszóval miközben „HÁLÓCSERÉT AKARUNK!” skandalumok voltak hallhatók.

A menet elején szakszervezeti vezetők és a szociális terület szakmai érdekképviseleti vezetői, kezükben a petíció és a petíciót támogató 32 802 aláírást tartalmazó nemzeti színű szalaggal átkötött kosár, mögöttük a demonstráló tömeg egy kifeszített futballhálót tartott a feje felett – mely a lyukas, foltozásra váró szociális hálót szimbolizálta – a hálón köbgyök alatt SZOCIÁLIS HÁLÓ felirat volt látható.


A résztvevők, különböző a szociális ellátórendszer intézményeinek neveit: Bölcsőde, Családsegítő szolgálat, Gyermekjóléti központ, TEGYESZ, Idősotthon, Hajléktalanszálló, Fogyatékos otthon, Pszichiátriai otthon, stb… vitték tábláikon.

A petíciót az EMMI képviseletében: Dr. Veres Gábor vette át.

A demonstrációt szolidaritási nyilatkozattal támogatta: a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Autonóm Szakszervezeti Tömörülés, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, az Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezete.

A petícióátadás után demonstráló tömeg csatlakozott a Tisztes Munka Világnapja alkalmából a hat konföderáció ifjúsági szervezetei által a Deák téren megrendezett performanszhoz.

Budapest, 2013. október 7.

Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság

Forrás és további információ: www.bddsz.hu 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk