Kormány döntés: Fürdővízzel a gyereket is…?!

A KSZSZ és az MKKSZ közös kommünikéje a kormánytisztviselői folyószámla-költségtérítésről.

A kormányszóvivő csütörtökön az MTI megkeresésére közölte a kormány szerdai döntését, mely szerint „a minisztériumokban és a hozzájuk tartozó háttérintézményekben meg kell szüntetni a folyószámla-költségtérítést”.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló –  jelenleg hatályos – 2011. évi CXCIX törvény 143. § (1) bekezdése szerint „A kormánytisztviselőt … megillető illetmény kifizetése a kormánytisztviselő által választott fizetési számlára történő átutalással, fizetési számla hiányában pénzforgalmi számláról történő készpénzfizetés kézbesítése útján történik.” A (2) bekezdés szerint „Az illetmény fizetési számlára történő átutalása és egyszeri felvétele, illetve az illetmény-kifizetés a kormánytisztviselő részére költségtöbbletet nem okozhat.”

Felszólítjuk a kormányt, hogy a hatályos törvény fent hivatkozott előírását maradéktalanul teljesítse! A törvény végrehajtása érdekében a szükséges lépéseket a szakszervezetek megteszik.

A SZEF 2013. július 17-én (a hivatkozott kormánydöntés előtt éppen egy héttel!) közleményt adott ki e tárgyban.  A Kúria 2013. július 16-án nyilvánosságra hozott, jogerőssé vált ítélete alapján egy pécsi pedagógus részére visszamenőleg megítélte a folyószámlával kapcsolatos költségtérítést. A közleményben konföderációnak a SZEF is kezdeményezte, hogy az egyéni perek elkerülése érdekében a kormány terjessze az illetékes érdekegyeztető fórum, az OKÉT elé a több mint hatszázezer munkavállalóra kiterjedő jogi megoldás tervezetét.

Az illetmények átutalással történő a fizetésének bevezetésekor 1999-ben minden közszolgálati dolgozó havi nettó 2 ezer Ft költségtérítésben részesült. Azóta ez az egységes és méltányos szabályozás megszűnt.

Fel kell hívnunk a közvélemény figyelmét arra, hogy a közszolgálati illetmények 2008. óta be vannak fagyasztva, csökkentek a nettó keresetek, a reálkeresetek drasztikus romlása (mely egyeseknél a 40%-ot is eléri!) egyre szélesebb munkavállalói kört taszít a létminimum alá.

A kormány törvénytelen, méltánytalan döntése újabb csapás a köz szolgáira. Legnagyobb mértékben ez is a kis keresetű munkavállalókat sújtja.

Felszólítjuk a kormányt, hogy döntését haladéktalanul korrigálja és legyen általános az illetmények átutalással történő fizetésének bevezetésekor alkalmazott eljárás, mely szerint az átutalás következtében a munkavállaló tényleges illetménye nem csökkenhet.

 

Budapest, 2013. július 27.

 

dr. Agg Géza                                                                                                Boros Péterné

KSZSZ elnöke                                                                                              MKKSZ főtitkár

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk