Kormány döntés: Fürdővízzel a gyereket is…?!

A KSZSZ és az MKKSZ közös kommünikéje a kormánytisztviselői folyószámla-költségtérítésről.

A kormányszóvivő csütörtökön az MTI megkeresésére közölte a kormány szerdai döntését, mely szerint „a minisztériumokban és a hozzájuk tartozó háttérintézményekben meg kell szüntetni a folyószámla-költségtérítést”.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló –  jelenleg hatályos – 2011. évi CXCIX törvény 143. § (1) bekezdése szerint „A kormánytisztviselőt … megillető illetmény kifizetése a kormánytisztviselő által választott fizetési számlára történő átutalással, fizetési számla hiányában pénzforgalmi számláról történő készpénzfizetés kézbesítése útján történik.” A (2) bekezdés szerint „Az illetmény fizetési számlára történő átutalása és egyszeri felvétele, illetve az illetmény-kifizetés a kormánytisztviselő részére költségtöbbletet nem okozhat.”

Felszólítjuk a kormányt, hogy a hatályos törvény fent hivatkozott előírását maradéktalanul teljesítse! A törvény végrehajtása érdekében a szükséges lépéseket a szakszervezetek megteszik.

A SZEF 2013. július 17-én (a hivatkozott kormánydöntés előtt éppen egy héttel!) közleményt adott ki e tárgyban.  A Kúria 2013. július 16-án nyilvánosságra hozott, jogerőssé vált ítélete alapján egy pécsi pedagógus részére visszamenőleg megítélte a folyószámlával kapcsolatos költségtérítést. A közleményben konföderációnak a SZEF is kezdeményezte, hogy az egyéni perek elkerülése érdekében a kormány terjessze az illetékes érdekegyeztető fórum, az OKÉT elé a több mint hatszázezer munkavállalóra kiterjedő jogi megoldás tervezetét.

Az illetmények átutalással történő a fizetésének bevezetésekor 1999-ben minden közszolgálati dolgozó havi nettó 2 ezer Ft költségtérítésben részesült. Azóta ez az egységes és méltányos szabályozás megszűnt.

Fel kell hívnunk a közvélemény figyelmét arra, hogy a közszolgálati illetmények 2008. óta be vannak fagyasztva, csökkentek a nettó keresetek, a reálkeresetek drasztikus romlása (mely egyeseknél a 40%-ot is eléri!) egyre szélesebb munkavállalói kört taszít a létminimum alá.

A kormány törvénytelen, méltánytalan döntése újabb csapás a köz szolgáira. Legnagyobb mértékben ez is a kis keresetű munkavállalókat sújtja.

Felszólítjuk a kormányt, hogy döntését haladéktalanul korrigálja és legyen általános az illetmények átutalással történő fizetésének bevezetésekor alkalmazott eljárás, mely szerint az átutalás következtében a munkavállaló tényleges illetménye nem csökkenhet.

 

Budapest, 2013. július 27.

 

dr. Agg Géza                                                                                                Boros Péterné

KSZSZ elnöke                                                                                              MKKSZ főtitkár

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és