Keresés
Close this search box.

Orbán Viktor: megszorítások helyett megújítás

A kormány a megszorítások helyett a gazdaság megújítását választotta – mondta Orbán Viktor Budapesten sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Bernadette Ségollal, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárával.

A kormány a megszorítások helyett a gazdaság megújítását választotta – mondta Orbán Viktor Budapesten sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Bernadette Ségollal, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárával. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével az EU-országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) tanácsa is elismerte, jó irányba tart a magyar gazdaság. 

A kormányfő hangsúlyozta: a kabinet politikájának fontos eleme a megszorítások elutasítása, mert ezekkel nem lehet rendbe tenni a gazdaságot – ebben a szakszervezetekkel is egyetértés van.

Orbán Viktor elmondta: a tárgyaláson tájékoztatta a főtitkárt arról, hogy Magyarországon érdekes gazdaságszervezési folyamat zajlik, “amit a világon nagyon sok helyen kicsit lekezelő módon unortodoxnak minősítenek”, holott közelebb járnának az igazsághoz, ha inkább innovatívnak neveznék, hiszen számos újítást tartalmaz.

A magyar gazdaságpolitika arra az “egymillió dolláros kérdésre” keresi a választ, hogy miképpen lehet egyszerre államadósságot és hiányt csökkenteni, növekedést gerjeszteni, új munkahelyeket létrehozni, és emelni a béreket – fejtette ki.

Hozzátette, hogy az első negyedév adatai alapján “nekünk van egy magyar válaszunk erre a kérdésre”, hiszen csökken az államadósság és a hiány is, megindult a bővülés, a munkanélküliség csökken, és komolyan emelkedett a reálbér. Ráadásul mindezt úgy, hogy nem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) finanszírozza Magyarországot, hanem “a pénzpiacokról a saját lábunkon állva tartjuk fenn a magyar pénzügyi rendszert” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Bernadette Ségol arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly az Európai Tanács tagjai elfogadtak egy szociális ügyekkel kapcsolatos útitervet. Az ETUC várja ennek eredményét még ebben a hónapban – mondta a főtitkár, hangsúlyozva: “az EU-ban a szociális dimenzió nagyon fontos”, hiszen az unió nemcsak egy kereskedelmi piac, hanem egy olyan közösség is, amelynek feladata a szociális állapotok javítása.

Szakszervezeti szövetségük üzenetei között említette, hogy az eddigi válságkezelő gazdaságpolitika nem járt sikerrel, továbbá a szakszervezetekkel való szociális párbeszéd erősítését, az európai szociális szint fenntartását és a szociális leszakadás kezelését.

A főtitkár – mint közölte – arról is konzultált Orbán Viktorral, hogy az alkotmányban hogy kell szerepelniük a szociális és szakszervezeti jogoknak, majd megjegyezte, hogy szövetségük figyelemmel kíséri az ezzel összefüggő megfogalmazásokat a magyar alaptörvényben.

Forrás: MTI, kormany.hu

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Nőnap 2024-ben is!

Nemcsak a virágok hervadnak – a gyermekvédelmi rendszer is!   Időpont: 2024. március 8. (péntek) 10:00 óra Helyszín: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (13. kerület, Visegrádi utca 49.) Felszólalók: Csóti Csaba

Találkozó a belga nagykövettel

2024. február 15-én civil szervezetek és szakszervezetek képviselői lehetőséget kaptak arra, hogy találkozzanak Jeroen Vergeylen budapesti belga nagykövettel, aki az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Belgium célkitűzéseiről beszélt. A belga

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros

A FERPA VB üléséről jelentjük

Jelentés a FERPA végrehajtó bizottság 2024 februári üléséről A FERPA (Nyugdíjasok és Idősek Európai Föderációja) Végrehajtó Bizottsága 2024 február 21-22-én tartotta meg soros ülését Brüsszelben, Hubert SCHWIND elnök vezetésével, Agostino