Orbán Viktor: megszorítások helyett megújítás

A kormány a megszorítások helyett a gazdaság megújítását választotta – mondta Orbán Viktor Budapesten sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Bernadette Ségollal, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárával.

A kormány a megszorítások helyett a gazdaság megújítását választotta – mondta Orbán Viktor Budapesten sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Bernadette Ségollal, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárával. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével az EU-országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) tanácsa is elismerte, jó irányba tart a magyar gazdaság. 

A kormányfő hangsúlyozta: a kabinet politikájának fontos eleme a megszorítások elutasítása, mert ezekkel nem lehet rendbe tenni a gazdaságot – ebben a szakszervezetekkel is egyetértés van.

Orbán Viktor elmondta: a tárgyaláson tájékoztatta a főtitkárt arról, hogy Magyarországon érdekes gazdaságszervezési folyamat zajlik, “amit a világon nagyon sok helyen kicsit lekezelő módon unortodoxnak minősítenek”, holott közelebb járnának az igazsághoz, ha inkább innovatívnak neveznék, hiszen számos újítást tartalmaz.

A magyar gazdaságpolitika arra az “egymillió dolláros kérdésre” keresi a választ, hogy miképpen lehet egyszerre államadósságot és hiányt csökkenteni, növekedést gerjeszteni, új munkahelyeket létrehozni, és emelni a béreket – fejtette ki.

Hozzátette, hogy az első negyedév adatai alapján “nekünk van egy magyar válaszunk erre a kérdésre”, hiszen csökken az államadósság és a hiány is, megindult a bővülés, a munkanélküliség csökken, és komolyan emelkedett a reálbér. Ráadásul mindezt úgy, hogy nem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) finanszírozza Magyarországot, hanem “a pénzpiacokról a saját lábunkon állva tartjuk fenn a magyar pénzügyi rendszert” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Bernadette Ségol arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly az Európai Tanács tagjai elfogadtak egy szociális ügyekkel kapcsolatos útitervet. Az ETUC várja ennek eredményét még ebben a hónapban – mondta a főtitkár, hangsúlyozva: “az EU-ban a szociális dimenzió nagyon fontos”, hiszen az unió nemcsak egy kereskedelmi piac, hanem egy olyan közösség is, amelynek feladata a szociális állapotok javítása.

Szakszervezeti szövetségük üzenetei között említette, hogy az eddigi válságkezelő gazdaságpolitika nem járt sikerrel, továbbá a szakszervezetekkel való szociális párbeszéd erősítését, az európai szociális szint fenntartását és a szociális leszakadás kezelését.

A főtitkár – mint közölte – arról is konzultált Orbán Viktorral, hogy az alkotmányban hogy kell szerepelniük a szociális és szakszervezeti jogoknak, majd megjegyezte, hogy szövetségük figyelemmel kíséri az ezzel összefüggő megfogalmazásokat a magyar alaptörvényben.

Forrás: MTI, kormany.hu

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és