Keresés
Close this search box.

A PSZ közleménye a béren kívüli juttatások kifizetéséről

Méltánytalanak és elfogadhatatlanak tartjuk, hogy a többletmunka elismerésére vonatkozó kezdeményezésünk eredménytelen maradt. A kormány nem biztosított fedezetet ahhoz, hogy elismerjék a fenntartóváltás miatti többlet erőfeszítéseket

Méltánytalanak és elfogadhatatlanak tartjuk, hogy a többletmunka elismerésére vonatkozó kezdeményezésünk eredménytelen maradt. A kormány nem biztosított fedezetet ahhoz, hogy a pedagógusok részére elismerjék a fenntartóváltás miatti többlet erőfeszítéseket.

A Pedagógusok Szakszervezete a köznevelés intézményeinek 2013. január 1-jei állami fenntartásba vételét átgondolatlan, előkészítetlen intézkedésnek tartotta. Ezekre a tényekre fel is hívta a döntéselőkészítők, a döntéshozók figyelmét. Ennek a megállapításnak bizonyítéka az is, hogy az állami intézményfenntartó központ – annak ellenére, hogy törvény erejénél fogva a korábbi fenntartó helyi önkormányzatok általános jogutódja – január óta nem fizeti ki azokat a juttatásokat, amelyek a megkötött kollektív szerződések, illetve külön megállapodások alapján jár az intézményekben dolgozó közalkalmazottaknak.

A Pedagógusok Szakszervezete a kialakult helyzetre tekintettel nem tudja értelmezni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak azt a sajtóközleményét, amelyben foglaltak szerint a „… a KLIK kiemelten figyelt arra – a kormány célkitűzéseivel összhangban –, hogy a fenntartóváltás senkinek ne eredményezzen jövedelemcsökkentést, …”

A béren kívüli juttatások késedelmes kifizetésének tényén nem változtat az a körülmény, hogy – többek között a Pedagógusok Szakszervezetének többszöri jelzése, követelése, fellépése eredményeképpen – az elmaradt járandóságok késedelmesen, utólag egy összegben kifizetésre kerülnek.

A Pedagógusok Szakszervezete a fenti tények tudomásul vétele mellett sajnálatosnak tartja, hogy a Kormány figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a köznevelési intézmények tanítási évben történő átvétele, és ehhez kapcsolódóan valamennyi intézményi dokumentum rövid idő alatt történő felülvizsgálata rendkívüli munkaterheket rótt a köznevelési intézmények vezetőire és dolgozóira. Ezért méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a többletmunka elismerésére vonatkozó kezdeményezése – amelyet eljuttatott a köznevelésért felelős miniszternek -, eredménytelen maradt. A kormány ugyanis nem biztosított fedezetet ahhoz, hogy az állami intézményfenntartó központ minden pedagógus-munkakörben foglalkoztatott részére külön többletjuttatást adjon, elismerve ily módon a többlet erőfeszítéseket.

A Pedagógusok Szakszervezete mindent megtesz annak érdekében, hogy a 2013. szeptember 1-jén induló új tanítási évre aláírásra kerüljön az a kollektív szerződés, amelyben valamennyi, az állami intézményfenntartásban működő köznevelési intézményben foglalkoztatottak tekintetében rendezésre kerülnek a béren kívüli juttatások is.          

Budapest, 2013. május 27.

Pedagógusok Szakszervezete

Forrás: www.pedagogusok.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.