Keresés
Close this search box.

Fehér József: a kormányzat garantálta, hogy nem csökkennek a bérek

Bár a kormány garanciákat adott arra, hogy az állami alkalmazottá váló tanárok és közszolgálati tisztviselők fizetése ugyanaz marad, többen közülük meglepődhetnek majd februárban.

Lehet kisebb a fizetés?

 Bár a kormány garanciákat adott arra, hogy az állami alkalmazottá váló tanárok és közszolgálati tisztviselők fizetése ugyanaz marad, többen közülük meglepődhetnek majd februárban. A kormányhivatalok a korábban nem jogszerűen adott pótlékokat ugyanis nem fizetik ki, mint ahogy a tanárok sem kapják meg azokat a plusz juttatásokat, amiket eddig az önkormányzatok a cafetérián felül fizettek nekik – írja az index.hu.

   Nemcsak 120 ezer tanár lett januártól állami alkalmazott, de legalább 10 ezer, korábban az önkormányzatoknál dolgozó alkalmazott is átkerült a járásokhoz. Mindkét csoport azt a határozott kormányzati ígéretet kapta, hogy a bérük nem fog csökkenni, ugyanazt a fizetést kapják majd, amit eddig.
 
   A jelek szerint azonban lesznek olyan pedagógusok és közszolgálati tisztviselők is, akik február 4-én, az első államkincstár által bérszámfejtett fizetés utalásakor meg fognak lepődni. Az átvétellel ugyanis csak azokat a pótlékokat és illetménykiegészítéseket kapják meg, amelyeket törvény garantált. Számos olyan tisztviselő és pedagógus is volt azonban, aki eddig egyéb juttatásban is részesült. Egyes kerületekben például a pedagógusok nemcsak cafetériát kaptak, de az önkormányzatok egyéb támogatási formákat is megítéltek számukra: kaptak például utazási támogatást, kerületi pótlékot vagy az iskolaigazgatók helyi vezetői pótlékot. Ezek a pénzek hiányozni fognak a februári fizetésekből.
 
   „Törvényileg garantált bérelem nem szűnt meg az állami fenntartásba vétellel. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ minden olyan bérelemet, minőségi bérpótlékot megad, amit a törvény garantál. Minden olyan juttatás marad, ami folyamatosan jár vagy járt a pedagógusnak” – válaszolta kérdésünkre az iskolák fenntartását átvevő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Írásos válaszuk szerint „kivételt azok az önkormányzat által önként vállalt anyagi támogatási formák jelentenek, amelyek így a törvényi bérbesoroláson kívüli bónusz juttatásként jelentek meg a pedagógusok fizetésében”.
 
   Kérdésünkre, hogy ez mennyiben érinti a cafetéria juttatásokat, amelyek további folyósítására Balog Zoltán miniszter ígéretet tett, a tárca a következőt válaszolta: „kormányülésen született döntés arról, hogy egyetlen pedagógusnak sem csökkenhet az összjövedelme – beleértve az önkormányzatok által adott, törvényben garantált jövedelem-kiegészítéseket –  a 2012. decemberi állapotokhoz képest a nyár végéig, 2013 augusztus 31-ig. Ez alól az egyetlen kivétel azon cafeteria-juttatások köre, ahol az önkormányzat a törvény által megengedett 200 000 forintos éves határ fölött juttatott”. Ilyen csak kevés helyen volt, de az önkormányzatok ezután is megtehetik, hogy adnak plusz juttatásokat.
 
Kormányzati garancia
 
   A közszolgák fórumán olyan hírek terjedtek el, hogy az önkormányzatoktól járásokhoz átkerült tisztviselők illetménykiegészítéseit ezentúl nem fizetik ki. Ezt határozottan cáfolta az Indexnek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Válaszuk szerint a jogszerűen adott illetménykiegészítést és illetményeltérítést ezentúl is kifizetik a járásokba átkerült tisztségviselőknek. Ha azonban az önkormányzatnál olyan illetménykiegészítést kapott egy köztisztviselő, amelyre egyébként a jogszabályok szerint nem lett volna jogosult, akkor az átkerült munkatárs a kormánytisztviselői besorolás szerint kapja meg február 1-jétől az illetményét, közölte kérdésünkre a tárca.
 
   A közszolgák fórumain elterjedtek híreket Fehér József, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke is alaptalannak nevezte. Mint mondta, a kormányzattól garanciát kaptak arra, hogy a bérek nem fognak csökkeni. Ugyan előfordult már ilyen 2011-ben, de Fehér szerint a kormányzat másfél évvel a választások előtt biztos nem tesz ilyen kockázatos lépést. Azt a KIM is megerősítette, hogy a garanciáról az Országgyűlés is szavazott és ez a járástörvénybe is bekerült.
 
Illetménykiegészítés, illetményeltérítés
 
   Fehér József szerint gyakran a közszolgálati tisztviselők is összekevernek két fogalmat, az illetménykiegészítést és az illetményeltérítést. Illetménykiegészítést nemcsak a minisztériumokban és országos hatáskörű szervezeteknél dolgozó kormánytisztviselők kaphattak. Megállapíthattak ilyet az önkormányzatok képviselőtestületei is. Ez az alapilletmény 30 százalékát tette ki a felsőfokú végzettségűeknél, 10 százalékot a középfokú végzettségűeknél. Aki most átkerült a járáshoz és eddig ilyet kapott, annak ezután is meg kell kapnia ezt, mondta Fehér József.
 
   Bár a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint a járásokban dolgozók januártól csak 10 százalékos illetménykiegészítésre lennének jogosultak, ennek ellenére is megtarthatják a magasabb, 30 százalékos összeget, erről ugyanis a járásokról szóló törvény rendelkezik, hangsúlyozta Fehér József.
 
   Egészen más jellegű juttatás az illetményeltérítés. Ezt személyre szabva a munkáltató, korábban a jegyző ítélte meg, elsősorban az alkalmazott 2011-es teljesítményértékelése alapján.  Ennek megfelelően az alapilletményét +50 vagy -20 százalékkal lehetett “eltéríteni” a törvény szerint járó juttatástól.
 
   Az illetményeltérítés azonban az év utolsó napján automatikusan megszűnik. Ha tehát valaki a felsőzsolcai önkormányzatnál eddig kiváló gyámügyi előadó volt, és a jegyző tavaly 130 százalékos alapilletményt határozott meg, az december 31-gyel akkor is megszűnt volna, ha az illető az önkormányzatnál marad. Az új munkáltatónak az újabb illetményeltérítést február 28-ig kell meghatároznia a járási hivatalvezetőknek. A KIM szerint az új munkáltató nem vizsgálta az áthozott illetmény tartalmi elemeit, hanem ugyanazzal az összeggel állapította meg az illetményt, mint az előző évi összeg. Így tehát senkitől nem vontak el alapilletmény-eltérítést és illetménykiegészítést sem.
 
A munkakör számít majd, nem a kor  
 
   Azok a tisztviselők is meglepődhetnek februártól, akik az önkormányzattól még decemberben kaptak valamilyen plusz illetményt – ezeket ugyanis az állam nem folyósítja. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságfügy Minisztérium államtitkára már 2012 novemberben azt mondta: minden a járásokhoz átkerülő tisztségviselő azt a fizetését kapja meg, amelyet a kormányhivatal és az önkormányzat közötti megállapodás aláírásának idején kapott. Ha azonban a tisztviselő illetményét a polgármesteri hivatal egyéni döntés alapján emelte meg a megállapodás aláírása után, például decemberben címet adományozott neki, arra januártól nem lesz jogosult.
 
   A hivatalokban dolgozók fizetését 2014-ben egységesítik. Akkor vezetik be a munkakör alapú bérezést. Míg eddig a fizetéseket nagyrészt a végzettség és munkában eltöltött idő határozta meg, 2014-től a fizetéseket az adott munkakör betöltéséhez szükséges kompetencia (például nyelvismeret, végzettség, vezetői tapasztalat stb.) és a felelősségi kör határozza majd meg.  Ez év január elsejétől már lesz mód a munkakör alapú pótlék megállapítására is, ezzel költségvetésük függvényében élhetnek a kormányhivatalok.
 
Forrás: index.hu, szakszervezetek.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az ILO főigazgatójával találkoztunk

2024. június 20-án Gilbert F. Houngbo, az ILO főigazgatója találkozott magyar szakszervezeti konföderációk, munkáltatói szervezetek és a kormány képviselőivel. A szakszervezeti konföderációkkal tartott egyeztetésen a SZEF-et Csóti Csaba, elnök, Szűcs

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet