Keresés
Close this search box.

A Magyar Kultúra Napja van

Ebből az alkalomból a SZEF köszönti tagszervezeteit, azok tagjait és mindenkit, akinek fontos a magyar a kultúra. Az esemény alkalmából Kazincbarcikán Vadász János is beszédet tartott, melynek teljes szövegét közöljük.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat:

Apáczai Csere János-díj

Brunszvik Teréz-díj

Éltes Mátyás-díj

Karácsony Sándor-díj

Kiss Árpád-díj

Németh László-díj

Szent-Györgyi Albert-díj

Ebből az alkalomból a SZEF a magyar Himnusz soraival köszönti tagszervezeteit, azok tagjait és mindenkit, akinek fontos a magyar a kultúra.

Vadász János a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Központban elhangzott beszéde a csatolmányban olvasható.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.