Keresés
Close this search box.

Zavaros a helyzet az iskolákban

Az ATV Híróra vendége volt Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, a SZEF alelnöke.

Pénteken születhet megállapodás a pedagógusok követeléseiről a kormány és a szakszervezetek között – a két legnagyobb szakszervezet ugyanakkor meglehetősen eltérő álláspontot fogalmaz meg a tárgyalások eredményességét illetően.

A PDSZ elnöke ugyanis nemrég az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy a kormány valójában időhúzásra játszik, illetve hogy a tárgyalásokon a minisztérium diktálja a feltételeket, a legfontosab kérdésekben pedig még mindig nem sikerült megállapodásra jutni. Mendrey László úgy véli, a minisztérium által előterjesztett javaslatok köszönő viszonyban sincsenek a PDSZ a bérek, a munkahelyek biztonsága, vagy éppen az államosítás kérdésében megfogalmazott. Mendrey arra az esetre, ha az álláspontok nem közelednének, a négy szakszervezet alkotta sztrájkbizottság többségi akarata ellenére pedagógussztrájkot helyezett kilátásba. Bár az Egyenes beszédben már úgy fogalmazott, nem szeretnének sztrájkolni, hanem békében, megfelelő körülmények között, és megfelelő bérért szeretnének dolgozni.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ezzel szemben úgy véli, nem szerencsés néhány nappal a tárgyalások befejezése előtt sztrájkról beszélni, főleg, hogy számos fontos kérdésben sikerült megállapodni a kormánnyal.

Galló Istvánné az ATV Start csütörtöki adásában elmondta, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek nincs felhatalmazása a pedagógusbérek kérdésében dönteni, az intézmények államosításának folyamatát pedig már nem lehet megállítani. Mint mondta, amikor ez nyilvánvalóvá vált, a sztrájkbizottság végül azért nem a pedagógussztrájk mellett döntött, mert a miniszter számos egyéb kérdésben nyitott volt a tárgyalásokra. Komoly előrelépések történtek például a pedagógus-életpályamodell kérdésében, de tárgyaltak az intézményvezetők munkáltatói jogköreiről, illetve a szakszervezetek jogosítványainak helyreállításáról is – magyarázta a szakszervezeti vezető. A tárgyalások egyébként nem a kormány elképzelései alapján zajlottak, hanem azon javaslatcsomag alapján, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete nyújtott be a minisztériumnak, és amelybe a PDSZ által megfogalmazott elképzelések nagy része is bekerült – reagált a Mendrey által elmondottakra a PSZ elnöke.

Forrás: atv.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet