A közszektor a válság idején, fiskális paktum és a szakszervezetek szerepe

Beszámoló és szakmai anyagok a FES workshopjáról

A Friedrich Ebert Alapítvány 2012. szeptember 24-25-én Berlinben „A közszektor a válság idején & fiskális paktum és a szakszervezetek szerepe” címmel szakmai workshopot rendezett.
A workshopon négy ország beszámolójára került sor: Magyarország, Lengyelország, Spanyolország és Németország. Az ország-jelentések első részében egyetemi oktatók és kutatók mutatták be országuk helyzetét, amit a szakszervezeti előadók korreferátuma követett.
Az előadókon kívül a FES illetékes szakértői és néhány felkért külső szakember vett részt, összesen 17 fő.

Az egyes előadások magyar nyelven:

 

 

 

 

 

A szervezők az alábbi kérdésekre keresték a választ:

    1. Melyek voltak a legfontosabb változások a közszférában elmúlt években?

 

    1. Milyen hatása volt az európai válságnak a közszférára? A válság megváltoztatta-e a történések irányát és sebességét, vagy ezek attól viszonylag függetlenül zajlottak?

 

    1. Miként próbálnak a szakszervezetek reagálni a fejleményekre, illetve mennyire érintette őket?

 

  1. Melyek a közszféra és a szakszervezetek legnagyobb kihívásai a közeljövőben?

Részletes program

A rendezvényen a SZEF képviseletében Dr. Agg Géza vett részt, akinek rövid beszámolója a csatolmányban olvasható, az általa készített és bemutatott háttéranyag pedig elérhető itt: magyar nyelven, angol nyelven.

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és