A törvényalkotás hibáinak kijavítására készül a KOMT

Az idei évben életbe lépett jogszabályváltozások a közalkalmazottak munkakörülményeit is folyamatosan befolyásolják, és a tapasztalatok szerint a módosítások számos hibát, joghézagot tartalmaznak.

A vétkes hanyagsággal üzemelő törvényalkotás hibáinak foltozgatására készül mai ülésén a KOMT. Az idei évben életbe lépett jogszabályváltozások a közalkalmazottak munkakörülményeit is folyamatosan befolyásolják, és a tapasztalatok szerint a módosítások számos hibát, joghézagot tartalmaznak.

A munkavállalói oldal kezdeményezésére ülést tart a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa (KOMT). A háromoldalú tárgyaláson a közalkalmazottakat tömörítő szakszervezeti szövetségeken kívül a kormány és az önkormányzatok tárgyalócsoportja egyeztet a közalkalmazottakat érintő kérdésekben.

Az idén életbe lépett Munka Törvénykönyve és a megváltoztatott Közalkalmazottak jogállását szabályozó törvény számos hibát, téves hivatkozást, joghézagot és tévedést tartalmaz. A KOMT munkavállalói oldala által elkészített vitaanyag háromféle problémakört tartalmaz.

Az elsőben a sietős és összehangolatlan jogalkotás következtében jogértelmezéssel nem javítható problémák szerepelnek (a felmondás fogalma, az átlagkereset értéke stb.), amelyek jogszabály módosítást igényelnek.

Külön fejezetbe kerültek azok a témakörök, amelyek alkalmazásához minél előbb valamiféle közös értelmezést kell kialakítani (pl. kollektív szerződés, rendkívüli felmondás stb.), mivel ezek napi használatában már ma is jelentős értelmezési különbségek tapasztalhatóak.

Harmadikként a munkavállalói oldal felveti azokat a szabályokat, amelyek vitatható, hátrányos rendelkezéseket tartalmaznak.

Varga László

SZEF elnök

A munkavállalói oldal előterjesztése teljes terjedelmében elolvasható:

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a