Keresés
Close this search box.

A törvényalkotás hibáinak kijavítására készül a KOMT

Az idei évben életbe lépett jogszabályváltozások a közalkalmazottak munkakörülményeit is folyamatosan befolyásolják, és a tapasztalatok szerint a módosítások számos hibát, joghézagot tartalmaznak.

A vétkes hanyagsággal üzemelő törvényalkotás hibáinak foltozgatására készül mai ülésén a KOMT. Az idei évben életbe lépett jogszabályváltozások a közalkalmazottak munkakörülményeit is folyamatosan befolyásolják, és a tapasztalatok szerint a módosítások számos hibát, joghézagot tartalmaznak.

A munkavállalói oldal kezdeményezésére ülést tart a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa (KOMT). A háromoldalú tárgyaláson a közalkalmazottakat tömörítő szakszervezeti szövetségeken kívül a kormány és az önkormányzatok tárgyalócsoportja egyeztet a közalkalmazottakat érintő kérdésekben.

Az idén életbe lépett Munka Törvénykönyve és a megváltoztatott Közalkalmazottak jogállását szabályozó törvény számos hibát, téves hivatkozást, joghézagot és tévedést tartalmaz. A KOMT munkavállalói oldala által elkészített vitaanyag háromféle problémakört tartalmaz.

Az elsőben a sietős és összehangolatlan jogalkotás következtében jogértelmezéssel nem javítható problémák szerepelnek (a felmondás fogalma, az átlagkereset értéke stb.), amelyek jogszabály módosítást igényelnek.

Külön fejezetbe kerültek azok a témakörök, amelyek alkalmazásához minél előbb valamiféle közös értelmezést kell kialakítani (pl. kollektív szerződés, rendkívüli felmondás stb.), mivel ezek napi használatában már ma is jelentős értelmezési különbségek tapasztalhatóak.

Harmadikként a munkavállalói oldal felveti azokat a szabályokat, amelyek vitatható, hátrányos rendelkezéseket tartalmaznak.

Varga László

SZEF elnök

A munkavállalói oldal előterjesztése teljes terjedelmében elolvasható:

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.