Keresés
Close this search box.

Ma van a Tisztes Munka Világnapja

A szakszervezetek és más társadalmi szervezetek minden év október 7-én tartják meg a Tisztes Munka Világnapját; ebből az alkalomból világszerte a tisztességes és méltányos munkához való hozzáférést követelik minden ember számára.

Az ITUC 2008 óta szervezi meg a Tisztes Munka Világnapját (WDDW) október 7-én. Ez a nap a megmozdulásokról szól világszerte: egy olyan nap, amikor a világ minden szakszervezete felemeli a szavát a tisztes munkáért. A tisztes munkának a kormányzati intézkedések középpontjában kell állnia, hogy visszahozza a gazdasági növekedést és egy új globális gazdaságot építsen fel, amely az embereket helyezi előtérbe.

Idén a kezdeményezés a fiatalok foglalkoztatási helyzetét emeli ki prioritásként, ugyanis a folyamatos pénzügyi válság és a kormányok képtelensége és akaratszegénysége arra vonatkozóan, hogy helyreállítsák a munkahelyeket és a növekedést különösen érzékenyen érintik a fiatalokat.

A hivatalos adatok szerint mintegy 75 millió fiatal munkanélküli van világszerte, ill. sokakat foglalkoztatnak informális vagy ún. „precarious work”, azaz bizonytalan munkavégzés formájában. (Ez a megnevezés általában a nem állandó, határozott idejű, alkalmi, nem biztos és függő munkaviszonyokra utal.)

A tízmilliós nagyságrendű új álláskeresőnek szinte esélye sincs munkát, képzés vagy szakképzést találnia, hogy felkészüljenek a jövőbeli foglalkoztatásra. A fiatalok munkanélküliségi rátája egyes országokban a 60%-ot is eléri és egy teljes generációnak kell szembenéznie a munkaerő piacról való kiszorulással.

TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS

Mi a Tisztes Munka?

A Tisztes Munkát, mint koncepciót és menetrendet, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) vezette be és kezdte el terjeszteni 1999-ben. A tisztes munka magába foglalja a munkavégzés lehetőségét, amely produktív és tisztes jövedelmet biztosít. Biztonságot és szociális védelmet nyújt a munkavállalóknak és családjaiknak. Jobb kilátásokat biztosít a személyes fejlődésre és támogatja a társadalmi integrációt. Biztosítja a véleménynyilvánítás szabadságát, a szervezkedés alapjogát és hogy a munkavállalók részt vegyenek az őket érintő döntések meghozatalában. Garantálja az egyenlő lehetőségeket és bánásmódot mindenki számára.

Miért fontos a tisztes munka?

A földön minden embernek lehetősége kellene, hogy legyen a munkára, amelyből biztosíthatja alapvető megélhetését. Ennek elérésében a foglalkoztatásnak kulcsszerepe van. Ezért kell minden kormányt felhívni arra, hogy foglalkozzon többet a munkahelyteremtéssel. És nem akármilyen munkahelyek teremtésével, hanem tisztes munkahelyekével.
Habár sokszor halljuk azt az érvet, hogy az országok nem engedhetik meg maguknak a magasabb béreket és jobb feltételeket, ezt a rövidlátó gondolatot hamar cáfolnák a hosszútávú eredmények. Ezért a legjobb mód a globális szegénység leküzdésére a Tisztes Munka. A legtöbb ember számára a tisztes munka hiánya egyenlő a szegénységgel.

Forrás: www.wddw.org

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Csóti Csaba a Klubrádióban

Csóti Csaba volt a Klubrádió Szolidaritás című műsorának a vendége. A SZEF elnöke a szakszervezeti oktatásról, valamint a közszféra helyzetéről beszélgetett a műsorvezető Selmeci Jánossal. Meghallgatom a a Klubrádió Szolidarítás