1. SZEF Sajtóreggeli

Témánk ezúttal a közoktatás jelenlegi helyzete és várható alakulása volt.

Rendezvénysorozatot indított a SZEF közéleti ügyekben képviselt véleményének szélesebb körű megismertetése céljából. Ennek során Sajtóreggelik alkalmával, kötetlen beszélgetések formájában kerül sor az egyes témakörök megvitatására a média munkatársaival.

Az első sajtóreggelit a SZEF és a Pedagógusok Szakszervezete részvételével rendeztük meg 2012. május 31-én. Témánk ezúttal a közoktatás jelenlegi helyzete és várható alakulása volt. A beszélgetésben meghívott vendégként vett részt Galló Istvánné, PSZ elnök / SZEF alelnök, ill. dr. Trittmann János, Dorog város polgármestere.

    Galló Istvánné kiemelte:

  • Az oktatási szakszervezetek hétvégi demonstrációja az utolsó pillanatban történő figyelemfelhívás arra, hogy ha a tervezett időpontban bevezetésre kerülnek a tervezett új köznevelési és szakképzési törvények, a közoktatás rendszere össze fog omlani. Ezért a hétvégi követeléseik a következők: halasszák el egy évvel az említett törvények bevezetését, ill. 20%-kel emeljék a közszférában dolgozók bérét.
  • Az átszervezések miatt intézménybezárásokra és több ezer pedagógus elbocsátására számítanak.
  • Szemléletváltásra van szükség, hiszen a közoktatás nem csak a pedagógusok ügye, hanem közvetlen hatással van a szülőkre és elsősorban a gyerekekre is. Példaként említette, hogy az olyan kistelepülések felső tagozatait, ahol nincs legalább évfolyamonként két osztály, összevonnák több település osztályait, így sokan kénytelenek lennének ingázni az iskolába. Ezek a lépések 633 iskolát, 2500 pedagógust és 52 000 gyereket érintenek.
  • Az egész napos iskoláknak nincsenek meg a személyi és tárgyi feltételei, azt a pedagógusok megnövelt kötelező óraszáma – heti 22-ről 32-re emelik a közvetlenül a gyerekkel történő foglalkozás óraszámát – révén kívánják megoldani.
  • A várva várt pedagógus életpályamodell tervezete inkább elkeseredést szült a kollégák körében, hiszen bár béremelést ígér, ezért cserébe egy bonyolult és nehézkes minősítési rendszernek teszi ki őket, óraszámemeléssel és munkateher növeléssel jár.

Sajnos az ágazatot jelenleg a legjobban a következők jellemzik: bizonytalanság, elkeseredettség, félelem.

Ezt követően dr. Trittmann János beszélt az iskolarendszer átszervezésének, a vezetés önkormányzatiból központi, állami irányítás alá kerülésének nehézségeiről.

Saját készítésű összefoglalója a csatolmányban olvasható.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és