1. SZEF Sajtóreggeli

Témánk ezúttal a közoktatás jelenlegi helyzete és várható alakulása volt.

Rendezvénysorozatot indított a SZEF közéleti ügyekben képviselt véleményének szélesebb körű megismertetése céljából. Ennek során Sajtóreggelik alkalmával, kötetlen beszélgetések formájában kerül sor az egyes témakörök megvitatására a média munkatársaival.

Az első sajtóreggelit a SZEF és a Pedagógusok Szakszervezete részvételével rendeztük meg 2012. május 31-én. Témánk ezúttal a közoktatás jelenlegi helyzete és várható alakulása volt. A beszélgetésben meghívott vendégként vett részt Galló Istvánné, PSZ elnök / SZEF alelnök, ill. dr. Trittmann János, Dorog város polgármestere.

    Galló Istvánné kiemelte:

  • Az oktatási szakszervezetek hétvégi demonstrációja az utolsó pillanatban történő figyelemfelhívás arra, hogy ha a tervezett időpontban bevezetésre kerülnek a tervezett új köznevelési és szakképzési törvények, a közoktatás rendszere össze fog omlani. Ezért a hétvégi követeléseik a következők: halasszák el egy évvel az említett törvények bevezetését, ill. 20%-kel emeljék a közszférában dolgozók bérét.
  • Az átszervezések miatt intézménybezárásokra és több ezer pedagógus elbocsátására számítanak.
  • Szemléletváltásra van szükség, hiszen a közoktatás nem csak a pedagógusok ügye, hanem közvetlen hatással van a szülőkre és elsősorban a gyerekekre is. Példaként említette, hogy az olyan kistelepülések felső tagozatait, ahol nincs legalább évfolyamonként két osztály, összevonnák több település osztályait, így sokan kénytelenek lennének ingázni az iskolába. Ezek a lépések 633 iskolát, 2500 pedagógust és 52 000 gyereket érintenek.
  • Az egész napos iskoláknak nincsenek meg a személyi és tárgyi feltételei, azt a pedagógusok megnövelt kötelező óraszáma – heti 22-ről 32-re emelik a közvetlenül a gyerekkel történő foglalkozás óraszámát – révén kívánják megoldani.
  • A várva várt pedagógus életpályamodell tervezete inkább elkeseredést szült a kollégák körében, hiszen bár béremelést ígér, ezért cserébe egy bonyolult és nehézkes minősítési rendszernek teszi ki őket, óraszámemeléssel és munkateher növeléssel jár.

Sajnos az ágazatot jelenleg a legjobban a következők jellemzik: bizonytalanság, elkeseredettség, félelem.

Ezt követően dr. Trittmann János beszélt az iskolarendszer átszervezésének, a vezetés önkormányzatiból központi, állami irányítás alá kerülésének nehézségeiről.

Saját készítésű összefoglalója a csatolmányban olvasható.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk