Fókuszban a fiatalok és a foglalkoztatás

Az európai szociális partnerek nyilatkozata szerint ezek lesznek a kiemelt prioritások az elkövetkező években

A BUSINESSEUROPE, az ETUC, a CEEP és az UEAPME azt vállalták, hogy közösen igyekszenek megoldást találni a fiatalok és a foglalkoztatás problémájára, amelyek a 2012-2014-es új munkaprogramjuk két fő tevékenységi területei lesznek.

Az Európai Unió válaszúthoz érkezett és történetének legsúlyosabb válságát éli át. Itt az ideje, hogy tovább ösztönözzék a közös megegyezést arról, hogy mire van szüksége Európának, és megoldást találni arra, hogy előkészítsék a kiutat ebből a kivételes helyzetből. Ezzel a negyedik önálló munkaprogrammal, az európai szociális partnerek a legfontosabb kérdéseket igyekeznek kezelni, egy jobban működő a munkaerőpiacot, több és jobb munkahelyet teremteni és a 75%-os EU 2020 foglalkoztatottsági iránycél elérését kívánják elősegíteni.

Kiemelt prioritásként, az európai szociális partnerek kidolgoznak egy cselekvési kerettervet a fiatalok foglalkoztatásáról, és elemzést végeznek az európai munkaerőpiacok működéséről. Az oktatás és az élethosszig tartó tanulás keretében megvizsgálják a gazdaság környezetbarátabbá tételéhez szükséges készségeket, valamint az idősebb munkavállalók készségeinek aktualizálását és korszerűsítését a munkával töltött életszakasz meghosszabbításával összefüggésben. Az európai szociális partnerek foglalkoznak majd a mobilitás, a gazdasági migráció és a nemek közötti egyenlőség kérdésével is, illetve azzal, hogy az új EU gazdasági szabályozás hogyan érinti hatásköreiket.

A munkaprogram elérhető (csak angol nyelven): http://www.etuc.org/a/9772

Az európai szociális partnerek továbbra is lépéseket tesznek mind két- és háromoldalú szinten az Európai Bizottság javaslataira és kezdeményezéseire reagálva.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az