Szikora János tanulmánya 4.

A civil szervezetekre vonatkozó új törvényi rendelkezések

Az Országgyűlés 2011-ben elfogadta az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvényt, amelynek rendelkezései 2012. január 1.-jétől léptek hatályba.

Ezzel egy időben elfogadásra került a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény, és kiadásra került a civil szervezetek gazdálkodása, az adománygyűjtés és a közhasznúság egyes kérdéseiről szóló 350/2011. (XII. 30.) kormányrendelet is.

A 2011. évi CLXXV. törvény (Civil tv.) hatálya a Polgári Törvénykönyv alapján létrehozott

  • alapítványokra,
  • egyesületekre, valamint
  • a közhasznú szervezetekre, illetve
  • az egyesülési jog alapján létrejött egyéb szervezetekre terjed ki.

A Civil tv. szabályozza az egyesülési jog alapján létrejött szervezeteket, a civil szervezetek csőd-, felszámolási és végelszámolási eljárását, a civil szervezetek feletti törvényességi ellenőrzést, a civil szervezetek nyilvántartását, gazdálkodását, könyvvezetését, beszámolási rendjét.

Rendelkezik a közhasznú jogállás szabályairól, a civil információs centrumokról, a civil szervezetek állami támogatásának különös szabályairól és a Nemzeti Együttműködési Alapról.

Tekintettel arra, hogy ez utóbbi felsorolásban szereplő törvényi rendelkezések a szakszervezetekre nem vonatkoznak, jelen írásunkban ezek ismertetésétől eltekintünk.

A tanulmány teljes terjedelmében a csatolmányban olvasható.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és