Keresés
Close this search box.

Szikora János tanulmánya 4.

A civil szervezetekre vonatkozó új törvényi rendelkezések

Az Országgyűlés 2011-ben elfogadta az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvényt, amelynek rendelkezései 2012. január 1.-jétől léptek hatályba.

Ezzel egy időben elfogadásra került a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény, és kiadásra került a civil szervezetek gazdálkodása, az adománygyűjtés és a közhasznúság egyes kérdéseiről szóló 350/2011. (XII. 30.) kormányrendelet is.

A 2011. évi CLXXV. törvény (Civil tv.) hatálya a Polgári Törvénykönyv alapján létrehozott

  • alapítványokra,
  • egyesületekre, valamint
  • a közhasznú szervezetekre, illetve
  • az egyesülési jog alapján létrejött egyéb szervezetekre terjed ki.

A Civil tv. szabályozza az egyesülési jog alapján létrejött szervezeteket, a civil szervezetek csőd-, felszámolási és végelszámolási eljárását, a civil szervezetek feletti törvényességi ellenőrzést, a civil szervezetek nyilvántartását, gazdálkodását, könyvvezetését, beszámolási rendjét.

Rendelkezik a közhasznú jogállás szabályairól, a civil információs centrumokról, a civil szervezetek állami támogatásának különös szabályairól és a Nemzeti Együttműködési Alapról.

Tekintettel arra, hogy ez utóbbi felsorolásban szereplő törvényi rendelkezések a szakszervezetekre nem vonatkoznak, jelen írásunkban ezek ismertetésétől eltekintünk.

A tanulmány teljes terjedelmében a csatolmányban olvasható.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros