Az ETUC elítéli a magyarországi nacionalista fordulatot

Az Európai Szakszervezeti Szövetség komoly aggodalmat érez a magyar kormány által vett nacionalista, autoritárius fordulat miatt.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség komoly aggodalmat érez a magyar kormány által vett nacionalista, autoritárius fordulat miatt. Az állampolgárok egy olyan alkotmány alanyai, mely megfojtja a szabadságot, naponta erodálja a köz- és magán szabadságjogaikat. A médiapluralizmus és az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége veszélyben van.

A magyar kormány intézkedései, – melyeket rekord idő alatt szavaztak meg,- a Munka Törvénykönyve reformjával folytatódtak, mely sérti a munkavállalói jogokat, különösen a legsebezhetőbb munkavállalókét.

Orbán Viktor kormánya gazdasági patriotizmust hirdet, mely nem több egy illúziónál, mivel az ország válságba került. Valutája leértékelődik, a tőke kimenekül, mindez adósságrobbanás mellett, Magyarország túlélése továbbra is az Európai Uniótól (EU) és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) függ. AZ ESZSZ vállvetve áll a magyarok mellett, akik január elején sok ezren mentek ki tiltakozni e kormány ellen.

Bernadette Ségol, az ESZSZ főtitkára kijelentette: ” Az Európai Unió nem törődhet bele az Orbán Viktor támadásaiba, melyek a média pluralizmust, az igazságszolgáltatási rendszert és az összes demokratikus ellensúlyt célozzák. Fel kell lépnünk azért, hogy az EU által garantált alapvető jogokat teljes mértékben tiszteletbe tartsák. A Barroso elnök úr által tett kezdeményezéseket támogatni kell. Ez az úgynevezett gazdasági patriotizmus az országot csak egy nacionalista és populista irányba kényszeríti, melyet el kell ítélni, mivel káros a munkavállalókra és az állampolgárokra”.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk