Az ETUC elítéli a magyarországi nacionalista fordulatot

Az Európai Szakszervezeti Szövetség komoly aggodalmat érez a magyar kormány által vett nacionalista, autoritárius fordulat miatt.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség komoly aggodalmat érez a magyar kormány által vett nacionalista, autoritárius fordulat miatt. Az állampolgárok egy olyan alkotmány alanyai, mely megfojtja a szabadságot, naponta erodálja a köz- és magán szabadságjogaikat. A médiapluralizmus és az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége veszélyben van.

A magyar kormány intézkedései, – melyeket rekord idő alatt szavaztak meg,- a Munka Törvénykönyve reformjával folytatódtak, mely sérti a munkavállalói jogokat, különösen a legsebezhetőbb munkavállalókét.

Orbán Viktor kormánya gazdasági patriotizmust hirdet, mely nem több egy illúziónál, mivel az ország válságba került. Valutája leértékelődik, a tőke kimenekül, mindez adósságrobbanás mellett, Magyarország túlélése továbbra is az Európai Uniótól (EU) és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) függ. AZ ESZSZ vállvetve áll a magyarok mellett, akik január elején sok ezren mentek ki tiltakozni e kormány ellen.

Bernadette Ségol, az ESZSZ főtitkára kijelentette: ” Az Európai Unió nem törődhet bele az Orbán Viktor támadásaiba, melyek a média pluralizmust, az igazságszolgáltatási rendszert és az összes demokratikus ellensúlyt célozzák. Fel kell lépnünk azért, hogy az EU által garantált alapvető jogokat teljes mértékben tiszteletbe tartsák. A Barroso elnök úr által tett kezdeményezéseket támogatni kell. Ez az úgynevezett gazdasági patriotizmus az országot csak egy nacionalista és populista irányba kényszeríti, melyet el kell ítélni, mivel káros a munkavállalókra és az állampolgárokra”.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és