ÉHSÉGSZTRÁJK – A PHDSZSZ közleménye

Az éhségsztrájk szokatlan eszköz. A szakszervezeti tevékenységben a tárgyalás, a megállapodások keresése, ha szükséges, akkor a tiltakozás a hétköznapok megszokott eszköze.

Az éhségsztrájk kétségbeesett eszköz. A szakszervezetek vezetői a munkavállalók érdekében tevékenykednek. A mindenkori jogi szabályozás erre sokféle lehetőséget nyújt: még létezik a szakszervezeti kifogás eszköze, amely kényszerítheti a munkáltatót bizonyos rendelkezések felfüggesztésére. Elvileg, még létezik a munkabeszüntetés eszköze, ami egyik félnek sem szerencsés, elmélyítheti a konfliktusokat.

Az éhségsztrájk lehetetlen eszköz. Európa közepén, a XXI. században nem fordulhatna elő olyan helyzet, amelyben nincsen tárgyalásos megoldás, amelyben a kölcsönös jóhiszeműség már elfogyott, és nincsen más út.

Az éhségsztrájk vállalhatatlan eszköz. Ha ma Magyarországon szakszervezeti vezetők mégis éhségsztrájkba kezdenek, mert minden más megoldást eredménytelennek látnak, akkor mindenekelőtt emberi gesztusokra, emberi megoldások keresésére van szükség.

A Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szolidaritást vállal az éhségsztrájkolókkal, követeljük, hogy érdemi tárgyalások és pártatlan vizsgálat kezdődjön.

Szövetségünk felkéri a média, a közmédia vezetőit: lépjenek, nyújtsanak kezet annak érdekében, hogy tárgyalásos úton rendezhető legyen a kialakult helyzet. A tisztességes hírszolgáltatás érdekében folytassanak vizsgálatot a szakszervezetek és az üzemi tanács képviselőinek bevonásával.

Felhívjuk a szakszervezeteket, a szövetségeket és a konföderációkat, hogy csatlakozzanak nyilatkozatunkhoz.

Budapest, 2011. 12. 12.

Lázár András
Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége
elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk