ÉHSÉGSZTRÁJK – A PHDSZSZ közleménye

Az éhségsztrájk szokatlan eszköz. A szakszervezeti tevékenységben a tárgyalás, a megállapodások keresése, ha szükséges, akkor a tiltakozás a hétköznapok megszokott eszköze.

Az éhségsztrájk kétségbeesett eszköz. A szakszervezetek vezetői a munkavállalók érdekében tevékenykednek. A mindenkori jogi szabályozás erre sokféle lehetőséget nyújt: még létezik a szakszervezeti kifogás eszköze, amely kényszerítheti a munkáltatót bizonyos rendelkezések felfüggesztésére. Elvileg, még létezik a munkabeszüntetés eszköze, ami egyik félnek sem szerencsés, elmélyítheti a konfliktusokat.

Az éhségsztrájk lehetetlen eszköz. Európa közepén, a XXI. században nem fordulhatna elő olyan helyzet, amelyben nincsen tárgyalásos megoldás, amelyben a kölcsönös jóhiszeműség már elfogyott, és nincsen más út.

Az éhségsztrájk vállalhatatlan eszköz. Ha ma Magyarországon szakszervezeti vezetők mégis éhségsztrájkba kezdenek, mert minden más megoldást eredménytelennek látnak, akkor mindenekelőtt emberi gesztusokra, emberi megoldások keresésére van szükség.

A Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szolidaritást vállal az éhségsztrájkolókkal, követeljük, hogy érdemi tárgyalások és pártatlan vizsgálat kezdődjön.

Szövetségünk felkéri a média, a közmédia vezetőit: lépjenek, nyújtsanak kezet annak érdekében, hogy tárgyalásos úton rendezhető legyen a kialakult helyzet. A tisztességes hírszolgáltatás érdekében folytassanak vizsgálatot a szakszervezetek és az üzemi tanács képviselőinek bevonásával.

Felhívjuk a szakszervezeteket, a szövetségeket és a konföderációkat, hogy csatlakozzanak nyilatkozatunkhoz.

Budapest, 2011. 12. 12.

Lázár András
Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége
elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Október 1. Az idősek világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy október elsejét az idősek világnapjává nyilvánítja. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét az idősekre annak érdekében, hogy méltányos életkörülmények között

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

Beszámoló a NYOK nyári képzéséről

A Nyugdíjasok Országos Képviselete augusztus 30-án Zamárdiban nagyon tartalmas programmal értekezletet rendezett a szervezet tagjainak. Tekintettel arra, hogy a SZEF Nyugdíjas Választmánya is tagja a NYOK-nak ezért mi is résztvevők

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a