Keresés
Close this search box.

ÉHSÉGSZTRÁJK – A PHDSZSZ közleménye

Az éhségsztrájk szokatlan eszköz. A szakszervezeti tevékenységben a tárgyalás, a megállapodások keresése, ha szükséges, akkor a tiltakozás a hétköznapok megszokott eszköze.

Az éhségsztrájk kétségbeesett eszköz. A szakszervezetek vezetői a munkavállalók érdekében tevékenykednek. A mindenkori jogi szabályozás erre sokféle lehetőséget nyújt: még létezik a szakszervezeti kifogás eszköze, amely kényszerítheti a munkáltatót bizonyos rendelkezések felfüggesztésére. Elvileg, még létezik a munkabeszüntetés eszköze, ami egyik félnek sem szerencsés, elmélyítheti a konfliktusokat.

Az éhségsztrájk lehetetlen eszköz. Európa közepén, a XXI. században nem fordulhatna elő olyan helyzet, amelyben nincsen tárgyalásos megoldás, amelyben a kölcsönös jóhiszeműség már elfogyott, és nincsen más út.

Az éhségsztrájk vállalhatatlan eszköz. Ha ma Magyarországon szakszervezeti vezetők mégis éhségsztrájkba kezdenek, mert minden más megoldást eredménytelennek látnak, akkor mindenekelőtt emberi gesztusokra, emberi megoldások keresésére van szükség.

A Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szolidaritást vállal az éhségsztrájkolókkal, követeljük, hogy érdemi tárgyalások és pártatlan vizsgálat kezdődjön.

Szövetségünk felkéri a média, a közmédia vezetőit: lépjenek, nyújtsanak kezet annak érdekében, hogy tárgyalásos úton rendezhető legyen a kialakult helyzet. A tisztességes hírszolgáltatás érdekében folytassanak vizsgálatot a szakszervezetek és az üzemi tanács képviselőinek bevonásával.

Felhívjuk a szakszervezeteket, a szövetségeket és a konföderációkat, hogy csatlakozzanak nyilatkozatunkhoz.

Budapest, 2011. 12. 12.

Lázár András
Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége
elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet