KÖNYAJÁNLÓ: Karácsony Szilárd – Szak-könyv

Kedvezményes vásárlási lehetőség tagszervezeteink részére

Mottó: „Minden, amit tudni szeretnél a szakszervezetről, de nem merted megkérdezni!”

A Szakszervezetek.hu kiadásában megjelent kézikönyvet minden gyakorló és leendő szakszervezeti tisztségviselő részére ajánljuk.


Kérdések, amelyekre a „Szak-könyv” a gyakorlatban bevált válaszokat ad:

I. Mit kell tartalmaznia az alapszabályának? Milyen az optimális szervezeti felépítés? Hogyan oszlanak meg a feladatok az alapszervezetek, a középszintű testületek, a vezető testületek, az ellenőrző testületek között. Mit tartalmazzon a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ), és annak mellékletei?

II. Milyen testületekből álljon egy alapszervezet? Mi a feladata a taggyűlésnek, a szakszervezeti csoportoknak, a főbizalmi bizottságnak? Miről dönthet a szakszervezeti bizottság? Melyek egy munkahelyi szakszervezet tisztségviselőinek kötelességei és jogai?

III. Miként kell biztosítani a testületekben tagok arányos képviseletét? Miért alkalmazzunk a nők, a fiatalok, és a nyugdíjas tagok képviseletére kvótákat? Hogyan kell előkészíteni és szabályosan lefolytatni az értekezleteket? Miként kell hatékonyan megtárgyalni a napirendeket. Hogyan segítheti a forgatókönyv és a határozattervezet a döntéshozatalt?

IV. Miért fontos a tisztségviselők demokratikus és szabályszerű megválasztása? Mit tartalmazzon a választási kiírás és ütemterv? Milyen előkészítő és lebonyolító bizottságok és tisztségviselők segítik a választást. Melyek a választói értekezlet napirendi pontjai és az értekezlet utáni teendők?

V. Hogyan fejlesszük a szakszervezetünket? Miért kell alaposan megismernünk a szakszervezetünket? Hogyan szervezzünk új tagokat és mit tegyünk a tagok megtartása érdekében? Milyen a hatékony információs rendszer? Hogyan szervezzünk emlékezetes közösségi rendezvényeket?

VI. Miként kell érdekvédelmi tárgyalásokat kezdeményezni? Milyen nyomásgyakorló akciókat alkalmazhatunk, és hogyan szervezzük meg azokat? Hogyan készüljünk fel a tárgyalásokra és milyen stratégiákat alkalmazhatunk? Mit tegyünk a megállapodást követően?

Bővebb információ: Szakszervezetek.hu

A mellékletben tájékoztatót talál a SZEF tagszervezetei részére.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az