KÖNYAJÁNLÓ: Karácsony Szilárd – Szak-könyv

Kedvezményes vásárlási lehetőség tagszervezeteink részére

Mottó: „Minden, amit tudni szeretnél a szakszervezetről, de nem merted megkérdezni!”

A Szakszervezetek.hu kiadásában megjelent kézikönyvet minden gyakorló és leendő szakszervezeti tisztségviselő részére ajánljuk.


Kérdések, amelyekre a „Szak-könyv” a gyakorlatban bevált válaszokat ad:

I. Mit kell tartalmaznia az alapszabályának? Milyen az optimális szervezeti felépítés? Hogyan oszlanak meg a feladatok az alapszervezetek, a középszintű testületek, a vezető testületek, az ellenőrző testületek között. Mit tartalmazzon a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ), és annak mellékletei?

II. Milyen testületekből álljon egy alapszervezet? Mi a feladata a taggyűlésnek, a szakszervezeti csoportoknak, a főbizalmi bizottságnak? Miről dönthet a szakszervezeti bizottság? Melyek egy munkahelyi szakszervezet tisztségviselőinek kötelességei és jogai?

III. Miként kell biztosítani a testületekben tagok arányos képviseletét? Miért alkalmazzunk a nők, a fiatalok, és a nyugdíjas tagok képviseletére kvótákat? Hogyan kell előkészíteni és szabályosan lefolytatni az értekezleteket? Miként kell hatékonyan megtárgyalni a napirendeket. Hogyan segítheti a forgatókönyv és a határozattervezet a döntéshozatalt?

IV. Miért fontos a tisztségviselők demokratikus és szabályszerű megválasztása? Mit tartalmazzon a választási kiírás és ütemterv? Milyen előkészítő és lebonyolító bizottságok és tisztségviselők segítik a választást. Melyek a választói értekezlet napirendi pontjai és az értekezlet utáni teendők?

V. Hogyan fejlesszük a szakszervezetünket? Miért kell alaposan megismernünk a szakszervezetünket? Hogyan szervezzünk új tagokat és mit tegyünk a tagok megtartása érdekében? Milyen a hatékony információs rendszer? Hogyan szervezzünk emlékezetes közösségi rendezvényeket?

VI. Miként kell érdekvédelmi tárgyalásokat kezdeményezni? Milyen nyomásgyakorló akciókat alkalmazhatunk, és hogyan szervezzük meg azokat? Hogyan készüljünk fel a tárgyalásokra és milyen stratégiákat alkalmazhatunk? Mit tegyünk a megállapodást követően?

Bővebb információ: Szakszervezetek.hu

A mellékletben tájékoztatót talál a SZEF tagszervezetei részére.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és