Keresés
Close this search box.

Tényleg megszünteti a kormány az OÉT-et

A SZEF is csak a híradásokból értesült róla, hogy az OÉT helyett a jövőben Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács fog működni

“Újjászervezi a kormány az érdekegyeztetés elavult rendszerét. Egy hatékonyabb, a gazdaság és a társadalom teljes egészét lefedő új szervezetet – a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács – hoz létre, amely három, eddig egymással párhuzamosan működő fórumot egyesít” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken.

Az érdekegyeztetés rendszerére szükség van, azonban a jelenleginél sokkal hatékonyabb keretek között – áll a tárca közleményében.

Az NGM szerint az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT), valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórum (GEF) egymással párhuzamosan sok témában egymás átfedéseiként működnek. Míg az OÉT nem kellő költséghatékonysággal, egy szűk társadalmi réteget képviselve, addig a GSZT és a GEF ugyan szélesebb kérdéskörökben, ám széles felhatalmazás nélkül működik jelenleg.

“Az elmúlt több mint húsz év bebizonyította, hogy szükséges a széttagolt, párhuzamosságokkal terhelt érdekegyeztetési rendszer újjászervezése. Megérett az idő egy új, a társadalom egészét lefedő, általános gazdaságpolitikai és szociális kérdéseket megvitató, konzultatív jogkörű tanácsadó testület életre hívására” – fogalmaz a gazdasági tárca közleménye.

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács az NGM közlése szerint az európai konzultációs testületek közül is példaértékű osztrák és bolgár mintára épül fel.

Forrás: Napi Gazdaság

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros