Keresés
Close this search box.

Sokan rosszabbul járnak idén a közszférában

Nem teljesül a kormány azon ígérete, hogy az idei adóváltozások miatt senki nem jár rosszabbul a közszférában, mivel még a kompenzáció után is csökkeni fog sokaknál a netó kereset…

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára és a SZEF alelnöke szerint nem teljesül a kormány ígérete, 2011-ben a meghirdetett kompenzáció ellenére is sokan járnak rosszabbul a közszférában az adóváltozások miatt.

A szakszervezet számításai szerint a tavalyi nettó kereset nominálisan sem őrződik meg annál, aki nem vehet igénybe gyerekkedvezményt, mivel a kormány nem számolja azt a 98 ezer forintos bérkiegészítést, amit idén már nem kapnak meg a közszolgák. A kompenzáció nem veszi figyelembe az idén a kormány által 3,5 százalékosnak várt inflációt sem.

Fehér József a Figyelőnet internetes hírportálnak nyilatkozva kifogásolta, hogy a magas keresetű családosok duplán jól járnak az új adórendszerrel – részben az adókulcs, részben a családi kedvezmény változása miatt -, az alacsony és közepes keresetű családosoknak azonban már nem járhat dupla előny, mivel a családi kedvezménnyel a kompenzációt csökkenteni kell.

A közszférában utoljára 2006 végén emelték az illetményeket, a reálbérek pedig a 2002-es szinten vannak. Emellett az indoklás nélküli elbocsátás intézménye félelmet gerjeszt a munkahelyeken és rontja a szakmai színvonalat, hiszen nem sokan mernek ilyen körülmények közepette szakmai vitába keveredni a főnökükkel. A főtitkár szerint ennek is betudható, hogy a közalkalmazottak nem jelentek meg olyan létszámban a tavaly decemberi szakszervezeti demonstráción, mint amelyet helyzetük romlása indokolna. A szakszervezeti vezető arra is fölhívta a figyelmet: az indoklás nélküli elbocsátás.

Forrás: fn.hu

Korábbi, ehhez kapcsolódó híreink:
Elfogadták a közszférás kompenzációról szóló rendeletet, 2011. január 5.
Extra fizetésemelés a közszférában?, 2010. november 25.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros