A pedagógus teljes kiszolgáltatottságát és megalázását szolgálja az életpályamodell

A Pedagógusok Szakszervezete szerint elfogadhatatlan a pedagógus-életpályamodell koncepciójában szereplő, tervezett minősítési rendszer, mivel a koncepció indokolatlan különbséget tesz…

A Pedagógusok Szakszervezete szerint elfogadhatatlan a pedagógus-életpályamodell koncepciójában szereplő, tervezett minősítési rendszer, mivel a koncepció indokolatlan különbséget tesz az óvodapedagógusok, tanítók és a tanárok között.

A minősítési eljárásnak nem lehet alapja a pedagógusi kötelezettségek teljesítése, mivel ez munkáltatói feladat. A szakszervezet szerint a minősítési eljárás kizárólagosan objektív méréseken alapulhat, szakmai követelmények teljesítésével épülhet. Ez ugyanis egyrészről a munkáltatói jogok elvonását jelentené, másrészről pedig lehetővé tenné, hogy a szubjektív értékítéletet bevigyék a minősítési eljárásba. Ezért nem keverhetőek össze a munkavégzéssel kapcsolatos szempontok egy esetleges vizsgakövetelmény teljesítésével.

A PSZ rámutatott arra is, hogy ez a minősítési rendszer lényegében a korábbi szakfelügyeleti rendszernél is erősebb számonkérést jelent, s a feltételeket vizsgáló bizottság bármilyen döntést hozhat. Ráadásul a rendszer jogorvoslati lehetőséget sem kíván biztosítani.

A PSZ szerint az egész életpályamodell lényege megteremteni a pedagógus teljes kiszolgáltatottságának, megalázásának jogi kereteit. Ezért azt szeretnék, hogy az érdekvédőket is bevonják a jogszabály kidolgozásába, pontosításába.

Forrás: www.pedagogusok.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.