Keresés
Close this search box.

A pedagógus teljes kiszolgáltatottságát és megalázását szolgálja az életpályamodell

A Pedagógusok Szakszervezete szerint elfogadhatatlan a pedagógus-életpályamodell koncepciójában szereplő, tervezett minősítési rendszer, mivel a koncepció indokolatlan különbséget tesz…

A Pedagógusok Szakszervezete szerint elfogadhatatlan a pedagógus-életpályamodell koncepciójában szereplő, tervezett minősítési rendszer, mivel a koncepció indokolatlan különbséget tesz az óvodapedagógusok, tanítók és a tanárok között.

A minősítési eljárásnak nem lehet alapja a pedagógusi kötelezettségek teljesítése, mivel ez munkáltatói feladat. A szakszervezet szerint a minősítési eljárás kizárólagosan objektív méréseken alapulhat, szakmai követelmények teljesítésével épülhet. Ez ugyanis egyrészről a munkáltatói jogok elvonását jelentené, másrészről pedig lehetővé tenné, hogy a szubjektív értékítéletet bevigyék a minősítési eljárásba. Ezért nem keverhetőek össze a munkavégzéssel kapcsolatos szempontok egy esetleges vizsgakövetelmény teljesítésével.

A PSZ rámutatott arra is, hogy ez a minősítési rendszer lényegében a korábbi szakfelügyeleti rendszernél is erősebb számonkérést jelent, s a feltételeket vizsgáló bizottság bármilyen döntést hozhat. Ráadásul a rendszer jogorvoslati lehetőséget sem kíván biztosítani.

A PSZ szerint az egész életpályamodell lényege megteremteni a pedagógus teljes kiszolgáltatottságának, megalázásának jogi kereteit. Ezért azt szeretnék, hogy az érdekvédőket is bevonják a jogszabály kidolgozásába, pontosításába.

Forrás: www.pedagogusok.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a