Keresés
Close this search box.

Mégis szűkítik a sztrájkjogot

Az Országgyűlés tegnap annak ellenére módosította a sztrájktörvényt, hogy a kormányszóvivő pár napja még úgy fogalmazott, egyelőre nincs szó az ezzel kapcsolatos előterjesztésről…

A Parlament tegnap esti ülésén a képviselők mégis módosították a sztrájktörvényt, így a jövőben annál a munkáltatónál, amely a „lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez”, a sztrájkban érintett feleknek, a munkavállalóknak és a munkáltatóknak meg kell egyezniük az elégséges szolgáltatás mértékében.

Ha ez nem sikerül, munkaügyi bíróság határozhatja meg ennek a szintjét, erre a sztrájktörvény módosító javaslat szerint öt napja van a hatóságnak. A határozat ellen persze a felek még fellebbezhetnek újabb öt napon belül, a másodfokú bíróságnak pedig ismét öt napja van a döntéshozatalra. A bírósági út tehát legfeljebb tizenöt napig húzódhat.

A módosításban az is szerepel, hogy az elégséges szolgáltatás mértékét akár külön törvényben is szabályozhatják. Előfordulhat tehát az is, hogy a jövőben jogszabály mondja ki például azt, hogy egy vasutassztrájk esetén hány vonatnak kell mindenképpen elindulni.

Négy szakszervezeti konföderáció (az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma) a múlt héten közös közleményben kérte a kormányt, hogy akadályozza meg annak az akkor még szerző nélküli törvénymódosítási javaslatnak az országgyűlési beterjesztését, amely alapvető munkavállalói és szakszervezeti jogokat akar korlátozni.

A kormányszóvivő akkor úgy nyilatkozott: egyelőre nincs szó a sztrájktörvény módosításáról, de amint a kormány elé kerül egy ilyen előterjesztés, akkor természetesen a kormány ki fogja alakítani a saját álláspontját, és ezt meg fogja osztani a szakszervezetekkel is.

Jelentjük, a kormány véleményének megosztása a tegnapi szavazáson megtörtént.

Korábbi, ehhez kapcsolódó hírünk:
Nyílt hadüzenet a szakszervezetek ellen, 2010. december 12.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.